Claus Heinrich: 'Imago SAP moet veranderen'

Dit artikel delen:

Het imago van SAP moet veranderen. Dat vindt Claus Heinrich, een van de langstzittende topmannen bij de Duitse erp-softwarefabrikant. Uit zijn de softwaremodellen die een bedrijfsproces zo dicht mogelijk benaderen. In zijn automatische beslissingen op basis van reële gegevens.

"Ict maakt het ons mogelijk de tot nu toe gehanteerde modellen los te laten, en beslissingen te nemen op basis van actuele gegevens, niet op basis van schattingen of voorspellingen." Heinrich stelde op de SAP-gebruikersdagen vorige week in Maastricht dat de nieuwste generatie software bedrijven in staat stelt te beslissen op basis van accurate gegevens. Erp-software gaat totnogtoe uit van modellen, die uiteraard het bedrijfsproces zo dicht mogelijk benaderen, maar het blijven modellen. "Het is steeds weer een 'schermafdruk' van de realiteit." Dankzij onder meer rfid beschikt een bedrijf echter over steeds meer precieze gegevens over voorraad, orders, aan- en afvoer.
Er komen terrabytes aan gegevens vrij over het bedrijfsproces, aldus Heinrich. Tegelijkertijd zijn er ook manieren om die stortvloed aan data te bewerken en te analyseren. "Dat betekent dat we automatisch kunnen sturen. Alleen als er uitzonderingen zijn, wordt ons om een beslissing gevraagd."

Hongeren naar kennis

Juist Heinrich preekt de passie over rfid-toepassingen en verregaande automatisering van bedrijfsprocessen. Claus Heinrich is niet alleen één van de topmannen van SAP, hij is ook nog steeds hoogleraar bedrijfskunde, met de nadruk op ict-toepassingen. Voor de collegebanken predikt Heinrich wat het Duitse bedrijf in de praktijk wil brengen, het zo flexibel mogelijk beheren van de productieketen van de industrie.
Zijn voorkeur voor automatisering stamt al uit de jaren zeventig, toen hij in Mannheim bedrijfskunde studeerde. Ook na zijn afstuderen in 1981, als postdoc in Cornell (New York), of later in onderzoek voor Stanford (San Francisco) of MIT (Boston) ging zijn aandacht uit naar ict-toepassingen die het bedrijfsproces verbeteren. "Ik was bezig met programmeren, vervaardigde met mijn studenten simulaties van bedrijfsprocessen."
Heinrich ambieerde een academische carrière. Totdat Hugo Plattner, oprichter van erp-softwarefabrikant SAP, hem belde, 1987. "Mijn baan bij SAP combineert een normale managementcarrière met academische vrijheid. Toen ik er begon, telde het bedrijf vierhonderd medewerkers. Inmiddels zijn dat er dertigduizend."
Heinrich waardeert dat zijn SAP-collega's hem ongeveer net zo benaderen als zijn studenten dat doen. Die stellen altijd vragen; sommige daarvan weten ook de bedrijfstop te aan het twijfelen te brengen. "Het is mijn zware plicht om de openheid te bewaren. Dat is echt belangrijk."
In academische kringen geldt de waarheid als hoogste goed, aldus Heinrich. Dat streeft hij ook na in zijn bedrijf. "In andere bedrijven is wat de top zegt waar omdat de top het zegt, of omdat het waar moet zijn." Maar in het bedrijfsleven kunnen beslissingen niet eeuwig ter discussie worden gesteld, zo realiseert hij zich ook.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.