Middleware probleem bij integratie rfid

Software nog niet voldoende ontwikkeld

Dit artikel delen:

De software voor de integratie van rfid met bedrijsapplicaties is nog onvoldoende ontwikkeld. Dit blijkt uit onderzoek van Logica CMG onder vijftig West-Europese bedrijven. De onderzoekers verwachten wel dat dit de komende jaren standaard in erp-, wms- en scm-applicaties wordt gebouwd.

De toenemende complexiteit in een leveranciersketen maakt het gebruik van verschillende ict-toepassingen belangrijker. Daarbij zijn synchronisatie, verbinding en zichtbaarheid belangrijke elementen. Erp-pakketten worden veelal gebruikt voor interne bedrijfsprocessen en bevatten vaak 'warehousing'- en planningmodules. Logistieke dienstverleners gebruiken vaak een wms (warehouse management systeem) en een tms (transport management systeem). Volgens het rapport van Logica CMG worden er nog te weinig gegevens uitgewisseld tussen de verschillende systemen.
De integratie van data uit rfid-chips in bestaande software-applicaties is een belangrijk aspect bij de invoering van rfid-technologie. De data die wordt verzameld moet een beter zicht op de toeleveringsketen of een betere planning opleveren. De invoering van rfid in een keten kan leiden tot een explosieve groei van de opgeslagen data. Vervolgens is er software nodig om het gat tussen de uitgelezen data en de bestaande softwarepakketten te overbruggen. De meeste grote middleware-leveranciers zijn al bezig met het ontwikkelen van oplossingen voor dit probleem.
De middleware van SAP is momenteel alleen bestemd voor pilot-klanten, maar zal tegen de zomer breder verkrijgbaar zijn. De 'Auto ID Infrastructure' voegt een intelligentielaag toe tussen de rfid-lezer en de applicatie. Voor de koppeling met de database hoeft volgens SAP-topman Claus Heinrich de software niet aangepast te worden. "Wij werken met connectoren die de koppeling maken tussen de applicatie en de database. Deze hebben we al voor bijvoorbeeld het werken met barcodes. Voor ons is het dus alleen nodig om een nieuwe connector te maken."
Ook SSA Global is bezig met het aanpassen van zijn erp-systemen. Het wms-systeem is al klaar voor het gebruik van rfid-technologie. Het komende jaar volgen andere modules.
De volgende versie van Oracle's wms moet ook deze zomer gereed zijn. Deze versie maakt het mogelijk om labels van pallets en containers uit te lezen en te verwerken. Volgens marketing manager technologie Hans Bos werkt Oracle momenteel ook aan de aanpassing van de 'Application Server' die de verwerking van rfid vanaf de middenlaag moet optimaliseren. Het gaat dan om 'agents' die bepalen wat de waarde is van een label en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen, zoals het doorsturen van de gegevens naar de database of het afwijzen ervan.
Microsoft heeft zijn pilotproject met rfid dit jaar verlengd. Volgend jaar moeten de nieuwe versies van Axapta en Business Solutions Navision rfid ondersteunen. Het bedrijf wil in 2006 zijn rms (retail management system) klaar hebben voor rfid.
IBM, Webmethods en Sun Microsystems hebben al middleware die de brug tussen de rfid-data en de bedrijfsapplicatie kan slaan.
Volgens de onderzoekers van Logica CMG laat bovenstaande opsomming zien dat de markt voor rfid-integratiesoftware nog relatief onvolwassen is.

Databases

De grote hoeveelheid gegevens die binnenkomen, raken ook databases. Progress is bezig zijn database Object Store aan te passen aan de EPC-standaard (Electronic Product Code). EPCglobal vervaardigt deze standaard, maar deze standaardisatiecommissie staat nog in de kinderschoenen, evenals de standaard zelf. Marketingdirecteur Mark Palmer van Progress: "Onze database is nu zonder problemen te gebruiken voor de opslag van rfid-data. We verwachten echter dat deze gegevens uiteindelijk in zulke grote volumes binnenkomen dat het iedere database overweldigd. Vandaar dat we deze herfst met een nieuwe versie komen. De aanpassingen die we doen zijn vooral op het gebied van de interface en datatypes."
Niet alleen de middleware van IBM is operationeel en verkrijgbaar, ook de database ondervindt geen problemen, aldus technisch salesmanager Heino Wichers. "De data op een rfid-label wordt door een scanner uitgelezen en in de database gezet. Dat moet nooit problemen opleveren, omdat het alleen maar gaat om elektronische opslag. Het gevolg is dat er veel transacties zijn, maar daar heeft onze database geen moeilijkheden mee."
Hans Bos: "Bij rfid gaat het om een grote hoeveelheid gegevens die vaak klein zijn in omvang. Het lijkt enigszins op het sms-dataverkeer: veel kleine berichten die op hoge snelheid verwerkt en doorgestuurd moeten worden. Voor grote hoeveelheden data die met hoge snelheid verwerkt moeten worden is de Oracle10g-database al geschikt. Voor grotere rfid-projecten zijn er opties als rac (real application cluster) en 'grid computing'. Hiermee is het mogelijk om relatief snel en eenvoudig een databasesysteem tegelijk geschikt te maken voor 'hoge beschikbaarheid' en 'hoge snelheid'."

Stijgende pilots

Het rapport van Logica CMG laat zien dat 60 procent van de ondervraagde bedrijven aangeeft rfid een hoge of topprioriteit te geven. Dit jaar zal het aantal pilots flink stijgen en volgend jaar zullen de eerste 'early adopters', zoals supermarktketens Wal-Mart en Tesco, beginnen met een grote implementatie door de hele bedrijfsketen. De komende twee jaar zullen ook de softwaresystemen voor de integratie van rfid volwassen worden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.