Verplicht applaus voor Wang

Weinig nieuws tijdens strak geregisseerd CA World 2000

Dit artikel delen:

Computer Associates eiste dit jaar zijn conferentie CA World een ijzeren discipline van deelnemers, pers en medewerkers. Dit trok meer aandacht dan het nieuws dat het softwarebedrijf had te melden: de eindeloos herhaalde boodschap dat de software van CA uitermate geschikt is voor elektronisch zakendoen.

Charles Wang, directeur van CA heeft over zijn portfolio van uiteenlopende softwareproducten een e-business sausje gegoten. Dat is de meest opvallende verandering in de productreeks van zijn onderneming. Van Unicenter TNG en de Neugent-technologie (neurale netwerken) tot de nieuw verworven producten van Sterling, is de software van CA volgens Wang nu uitermate geschikt voor e-commerce websites. De Jasmine database is in de nu beschikbare versie Jasmine ii inzetbaar als e-business-platform.

John Glenn

Computer Associates nodigt jaarlijks een VIP uit, liefst een politicus, om een toespraak te houden. Dit jaar bezocht senator en astronaut John Glenn CA World. Wang en Kumar lieten niet na te pronken met hun gast, en mobiliseerden hiervoor het gewillige personeel. Na afloop van de toespraak organiseerden zij een kleine triomftocht over de beurs. Begeleid door bodyguards en camera's liepen Wang, Glenn en Kumar een parcours waar op verschillende plaatsen CA-medewerkers stonden die enthousiast applaudisseerden of iets riepen over een real American hero.

Alliantie

Het hoogtepunt van de beurs zou een 'major, major announcement' zijn. Al enkele dagen gonsde het van de geruchten over een samenwerkingsverband dat Computer Associates met een andere grote internationale onderneming zou aankondigen. Was het IBM, was het Compaq? Gezien de nadruk die Computer Associates tijdens het evenement legde op e-business leken dit de meest voor de hand liggende kandidaten. Op de dag van de aankondiging was dat al minder waarschijnlijk. De alliantie werd gepresenteerd tijdens een live-satellietverbinding met Japan. Computer Associates gaat samenwerken met het Japanse handelshuis Nissho Iwai. Doel van de samenwerking is het gezamenlijk opzetten van een e-business portal. Beide bedrijven investeren daarom in totaal een bedrag van vier miljoen dollar in de joint venture Cynomix.
Alleen bij de verzamelde Aziatische toehoorders ging het hart sneller kloppen. Daar was bij de Chinese pers tijdens CA World overigens niet veel voor nodig. Zijn voormalige landgenoten vereren Charles Wang als een held. Chinese journalisten laten de foto van Wang van een handtekening voorzien, en een Chinees dagblad bestond het om die foto, met handtekening, op de voorpagina af te drukken.
Charles Wang zelf voelt zich allerminst bezwaard bij deze heldenverering. Hij bestuurt zijn bedrijf als absolute alleenheerser, bijgestaan door zijn rechterhand Sanjay Kumar. Daarvoor kennen ze zichzelf een riante beloning toe. Charles Wang is met 655 miljoen dollar in de Verenigde Staten de best verdienende directievoorzitter.
De neiging tot beheersen van het evenement gaat ver. Wang zelf geeft aan wanneer bezoekers geacht worden te applaudisseren Met name enkele liefdadigheidsprojecten buit Wang aan het eind van zijn toespraak uit. Klanten worden angstvallig afgeschermd van de pers. CA wil wel interviews regelen, maar uitsluitend onder strakke begeleiding van een pr-medewerker van CA, "omdat onze klanten dat graag willen."
 
Integratie Sterling verloopt traag
De integratie van het onlangs overgenomen Sterling in Computer Associates is enkele weken uitgesteld. Dit verklaarde vice-president Sanjay Kumar tijdens de CA World 2000. Volgens Marcel den Hartog, consulting director Benelux, gaat dat gedeeltelijk op voor Nederland. Sterling Software bestaat uit verscheidene onderdelen, die elk in een ander tempo worden opgenomen in het moederbedrijf. Integratie van de enterprise management-activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van opslag en netwerkbeheer, gaat gewoon door. De medewerkers van Sterling die zich daarmee bezighouden, verhuizen naar Nieuwegein.
Dat geldt niet voor de Cool-productfamilie. De Sterling-medewerkers die daaraan werken, gaan gewoon door met hun werk. Volgens Den Hartog is het in verband met het verloop beter de mensen bij elkaar te laten zitten, in hun vertrouwde omgeving. Bovendien heeft Computer Associates het zelf te druk met de eigen reorganisatie. "Iedere verandering veroorzaakt ruis, je kunt die twee dingen beter gescheiden houden."
Wanneer de integratie voltooid moet zijn, is onbekend. Den Hartog verwacht, gezien de afhandeling van eerdere acquisities, dat Sterling binnen zes maanden in CA is opgenomen. De vorm is nog niet bekend. COOL:Gen zou bijvoorbeeld apart door kunnen gaan. Hij verwacht dat in Nederland alle personeel van Sterling bij CA in dienst komt.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven