'Ik zou niet in mijn schoenen willen staan'

Nieuwe SAP-softwaregoeroe Shai Agassi:

Dit artikel delen:

De privé-jet met lid van de Raad van bestuur van SAP Shai Agassi landt woensdagmiddag 8 april op vliegveld Aken-Maastricht, drie uur nadat in Bagdad de Amerikaanse soldaten een standbeeld van Saddam Hussein van de sokkel trekken. De Israeliër heeft de beelden gezien; ze laten hem niet onberoerd.

  
Shai Agassi: "Mijn rol is die van katalysator."
"Iedere keer als ik in Nederland kom, gebeurt er elders iets dramatisch. De vorige keer verliet ik op 9/11 in Den Haag het kantoor van Shell. Mijn vader belde, ongerust. "Waar zit je? Heb je het gehoord? Ga niet vliegen!" Toen ben ik met de auto naar Waldorf gereden."
Agassi spreekt de dag na zijn aankomst in Maastricht ruim duizend SAP-gebruikers toe over Netweaver en Xaps, een nieuwe generatie gereedschappen waarmee SAP internet definitief integreert in het systeem.

Is de modernisering een reactie op de kritiek die SAP vaak te verduren kreeg, dat het internet vergeten had?
"SAP had het internet veel vroeger door dan de meesten denken. Systematisch als we zijn, hebben we ons eerst afgevraagd welke gevolgen internet heeft. Wat betekent het voor de gebruiker? Wat doet het met applicaties verspreid over verschillende platformen? Internet of niet, deze verschillende methoden ontwikkelen zich parallel. Uiteindelijk hebben we alles bij elkaar gebracht. Zo hoort een technologiebedrijf te werken."

Rol van katalysator

In 2002 trad Agassi toe tot de bedrijfstop. De toen 33-jarige Agassi was oprichter van portaal- en integratiesoftwareleverancier Top Tier. De gebroeders Baan hadden via hun Vanenburg Groep 83,3 procent van de aandelen in Top Tier; in 2001 kocht Plattner het voor 400 miljoen dollar - twintig keer de jaaromzet van Agassi's bedrijf. Het nieuws zorgde op de beurs prompt voor een fikse koersdaling van SAP.
 
Kon dat wel, nauw samenwerken met Baan en SAP?
Ach ja, de relatie Top Tier, Baan en SAP. Dat is alleen interessant voor mensen met interesse in ingewikkelde financiële kwesties.
 
Hoe leerde je SAP-oprichter Hasso Plattner kennen?
"Het allereerste contact is, denk ik, in 1999 gelegd door ontwerpstudio Frog. Dat zit zowel in Sunnyvale in Californië als in Altensteig in Duitsland. Zij waren aan het nadenken over een voorganger van wat nu een portaal is, over de technologische veranderingen die nodig waren voor de gebruikerstoegang. Ze hadden contact met zowel Hasso als mij."
"We hebben in die eerste jaren intensief met elkaar samengewerkt. Allebei waren we bezig met het oplossen van dezelfde vragen; niet als concurrenten, maar min of meer gelijktijdig en voor dezelfde klanten. Zo waren we allebei gedurende achttien maanden bezig met een nieuwe gebruikersomgeving. Dan liep de een voor, dan weer was die balans omgekeerd. Uiteindelijk hebben we elkaar eens goed in de ogen gekeken. Toen ben ik naar SAP overgestapt."
 
Was het je opdracht om SAP op internet aan te sluiten?
"Mijn opdracht was om de dochteronderneming te leiden die SAP-applicaties voor het internet ging bouwen. Bij SAP ontmoette ik collega's die allang doorhadden dat het internet heel belangrijk was. Mijn functie was dat team te versterken en te stimuleren."
"Mijn rol is die van katalysator. Ik ben de chemische substantie die je in het mengsel gooit om de juiste reactie te krijgen."
"Onder druk om de industrie steeds verder vooruit te kunnen helpen, dreigt het platform steeds ingewikkelder te worden. Hoe maak je van alle bewegende onderdelen een toepassing? Hoe houd je het eenvoudig? Wij moeten een groot complex probleem eenvoudig maken, dat is onze uitdaging. Dat kun je niet met een enkel stel hersens oplossen. Daar heb je tweeduizend hersens voor nodig. Vooruitgang is niet te danken aan één genie, maar aan al die niet-erkende helden."

'Hasso hoort bij grote vier'

Plattner staat bekend als software-goeroe, iemand met een neus voor nieuwe techniek. Tegelijk met de komst van Agassi lijkt de topman echter zijn eigen invloed in het bedrijf af te bouwen. Zo ontbrak Plattner afgelopen januari bij de presentatie van de jaarcijfers -- hij zat op zijn wedstrijdzeilboot. Vorige maand werd bekend dat hij in mei terugtreedt als co-bestuursvoorzitter en opschuift naar de raad van commissarissen, waar hij voorzitter wordt.
 
Neem jij de rol van softwaregoeroe over van Plattner?
"Hasso is een van de intelligentste mensen ter wereld. Hij zorgt ervoor dat zijn medewerkers groeien. Zijn leiderschapskwaliteiten zijn bijna niet te evenaren. Hasso heeft ook een griezelig gevoel voor de ict-industrie. Over honderd jaar kijkt men terug naar deze tijd, en dan zal men zeggen dat Hasso de Henry Ford is van de ict-sector. Hij zag de kansen vanaf het allereerste moment, hij creëerde het bedrijf. Soms had ie het mis, maar dankzij zijn ict-instinct heeft Hasso het meestal bij het juiste eind."
"Hasso hoort bij de grote vier, Steve Jobs, Bill Gates en Larry Ellison -- al vindt Hasso het niet leuk dat ik Larry hier noem. Die vier hebben met hun visie en flair in dertig jaar de ict-sector geschapen. Bedenk je eens hoe groot die industrie nu is, hoeveel families er mee gevoed worden! Ik heb niet zijn dertig jaar ervaring. Ik heb niet zijn kaliber."
"Ik vind het een enorme uitdaging mee te werken aan een systeem dat 24 uur per dag, zeven dagen per week cruciale processen van bedrijven bestuurt. Als een directeur de keuze krijgt: of de mailserver uitzetten, of het SAP-systeem. Wat denk je dat ie kiest? Dat is opwindend."
"Het werk dat ik doe, vergt een enorme krachtinspanning. Eénderde van mijn tijd werk ik in Duitsland, tweederde in Californië. Mijn vrouw vind dat niet leuk, maar zo is het nu eenmaal. Ik zou niet in mijn schoenen willen staan."

Zenprogrammeur

"Er zijn twee soorten programmeurs; Zen-programmeurs en detail-programmeurs. De Zen-programmeur overziet het probleem en weet hoe het is op te lossen. Hoe meer die oplossing daadwerkelijk in zicht komt, hoe minder interesse de Zen-programmeur erin heeft. De detailprogrammeur heeft er moeite mee het probleem te doorgronden; hij schrijft echter geweldige goede code binnen de begrenzingen."
"Ik ben een Zen-programmeur. Ik doe nu wel heel andere dingen, maar laat me de code zien en ik kan je nog steeds vertellen waar het probleem zit. Daar hoef ik niet alle code voor te lezen of te schrijven. Alle details verduisteren het grote geheel."

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.