'Behoefte datamining groeit'

Dit artikel delen:

Datamining is meer dan alleen gegevens verzamelen uit grote datapakhuizen, bedrijven moeten data-analyse koppelen aan hun ontwikkelcycli. Dit zegt vice-president Patrick Dauga van Spss, leverancier van data-analysesoftware. Hij stelt dat hierdoor de behoefte aan datamining toeneemt.

Hij meent dat bedrijven beter moeten nadenken over hun cycli en de terugkoppeling uit analyses. "Coca Cola heeft een tijd terug gezegd zich niet meer per kwartaal te willen verantwoorden, maar zijn bedrijfsvoering op de lange termijn te richten. Daar is veel kritiek op geweest van aandeelhouders. Naast lange termijn-denken kan kwartaalanalyse echter ook goed zijn; om de lijn voor de lange termijn vast te houden, om scherp te blijven."
"Tien jaar geleden was er geen behoefte aan datamining. Het was toen heel gewoon dat je op 1 februari de resultaten van december pas had. Toen werd dat 15 januari. Tegenwoordig is het bijna live." Om mee te komen in de snelle en vooral concurrerende wereld is data-analyse in toenemende mate noodzakelijk, aldus de Spss-topman.

Wereldwijde trends

"In dat kader zijn er wereldwijd een aantal algemene trends. De telecomhype bijvoorbeeld heeft veel vraag naar datamining-hulpmiddelen gegenereerd. Dat is toen gevolgd door de telecomcrash, nagenoeg wereldwijd, behalve in Japan en Australië, want daar is de hype niet zo groot geweest."
"Nu is er toenemende vraag naar datamining vanuit de overheidssector, vooral voor beveiliging, maar ook voor belastingdiensten. Wij bieden daarvoor een specifiek fraudedetectie-pakket. Die beveiligingstrend is niet iets wat alleen in de Verenigde Staten speelt. Het leeft in Europa ook wel, maar dan met de bekende vertraging van zes maanden. Financiële instituten nemen toch het voortouw. Die willen bijvoorbeeld het wereldwijde probleem van creditcard- en kassafraude beter bestrijden."
De Spss-topman verwacht wel enige groei vanuit overheden en de publieke sector, maar zegt dat dit relatief weinig zal zijn. Een bijkomende complicatie is dat de publieke sector vooral nationaal is georiënteerd. Er zijn echter ook algemene kwesties. "Bijvoorbeeld voor het weren van netwerk-indringers en het terugdringen van fraude."

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.