Hewlett-Packard schrapt grafische toepassingen

Dit artikel delen:

Hewlett-Packard (HP) heeft het grafische subsysteem Visualize Pxfl (Pixelflow) geschrapt. Dit had deze maand uit moeten komen. Het bedrijf streefde ernaar met dit product Silicon Graphics (SGI) te beconcurreren op diens thuisveld: de zware grafische toepassingen. Dit plan ligt nu in duigen; HP geeft zelf toe dat SGI de markt in handen heeft.

"Er zijn simpelweg te weinig bedrijven die geen SGI-klanten zijn en die minimaal 500.000 dollar kunnen spenderen aan grafische technologie", aldus HP. Het bedrijf had nog geen enkele bestelling voor het product. Verder heeft HP ook diens Pxfl-onderzoekscentrum aan de universiteit van Noord-Carolina gesloten nadat het er minstens 6 miljoen dollar in had geïnvesteerd. De fabrikant beweert nu dat het de technologie niet in z'n geheel laat vallen, maar verwerkt in andere, meer algemene producten.
De reden voor deze plotselinge koerswijziging moet worden gezocht in de recente samenwerking tussen Microsoft en Silicon Graphics. De softwaregigant uit Redmond werkt sinds enkele weken samen met SGI aan de ontwikkeling van een Open GL-versie voor het Windows-platform, onder de codenaam Fahrenheit. Oorspronkelijk zou Microsoft zich samen met HP wijden aan de schepping van Direct Model, een nieuw grafisch systeem dat gebaseerd is op Pxfl. Deze techniek is ontwikkeld aan de universiteit van Noord-Carolina.

Losse schroeven

Analisten speculeren dat al de grafische plannen van HP nu op losse schroeven staan. Zo komt Microsoft nog vóór Fahrenheit met een nieuwe rendering-technologie, genaamd Talisman. Deze is ook afgeleid van de Pxfl-technologie. HP probeert gebruikers gerust te stellen met de opmerking dat diens C240 HP-UX Unix-werkstations dezelfde grafische prestaties leveren als het nu geschrapte Visualize Pxfl.
De Pxfl-technologie is een 3D-grafisch systeem dat is gebaseerd op het idee dat elke pixel (beeldpunt) op een scherm wordt beheerd door een daarvoor toegewezen grafische processor. Voor de resoluties van huidige grafische toepassingen zijn er 8192 tot 16.384 van deze verwerkingseenheden nodig, die dan zijn geïntegreerd op een enkele chip. In de toekomst zal dit aantal naar verwachting sterk toenemen.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.