Intentia herschrijft erp-pakket in Java

Applicatie op AS/400 net zo snel als RPG-voorganger

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Intentia uit Zweden heeft zijn erp-applicatie Movex volledig herschreven in de platformonafhankelijke programmeertaal Java. Volgende maand komt de software op de markt. Voorheen was Movex, als RPG-applicatie, slechts beschikbaar op het AS/400-platform van IBM. "Java is volgens onze testen op de AS/400 net zo snel als RPG", stelt Ed Koepfler, topman van Intentia.

Het op de markt verschijnen van een complexe bedrijfsapplicatie in Java wordt gezien als een belangrijke gebeurtenis voor de nieuwe programmeertaal. Java wordt al enige jaren door uitvinder Sun Microsystems geprofileerd als panacee voor alle automatiseringsproblemen. Het enthousiasme rond de taal werd door het uitblijven van grootschalige succesverhalen echter allengs minder. Movex is met 20 miljoen regels code één van de grootste Java-toepassingen.

Geen heil

Sokkenfabrikant Candor Hosiery Mills uit de Verenigde Staten heeft al besloten de Java-versie van Movex te gaan gebruiken. Het bedrijf ziet volgens de Amerikaanse Internetkrant Techweb (http://www.techweb.com) geen heil in het koppelen van zijn bestaande RPG-applicatie aan een webserver. "Dan zouden we het gezamenlijk gegevensgebruik niet naadloos op elkaar af kunnen stemmen", aldus de verantwoordelijke IT-directeur.
Het besturingssysteem van de AS/400, OS/400, bevat een geïntegreerde JVM (Java Virtual Machine). Daardoor kunnen volgens Intentia Java-applicaties net zo efficiënt en snel op de IBM-machine draaien als software geschreven in de inmiddels eerbiedwaardige RPG-software.
Onderzoeksbureau AMR Research omschrijft Intentias strategie om de volledige erp-applicatie in Java te herschrijven als gedurfd. Hoewel alle leidende erp-makers Internetinterfaces en ondersteuning voor Java hebben toegevoegd aan hun systemen, is Intentia de eerste die 100 procent op Java is overgegaan. De Zweedse softwarebouwer is volgens de ranglijst van AMR de achtste grootste erp-leverancier ter wereld.

Gebruikersinterface

Naast de server-applicatie van Movex in Java, brengt Intentia ook Movex Explorer Webtop op de markt, een gebruikersinterface die toegang biedt tot alle Movex-functionaliteit via een combinatie van Java en Dynamic HTML.
Concurrerende erp-leveranciers als Baan, SAP, Oracle en Peoplesoft gaan minder ver in hun Java-strategie. Zo kunnen alle applicaties van Peoplesoft benaderd worden met een Java-interface, bijvoorbeeld een browser. Deze Java-product, dat sinds eind 1997 verkrijgbaar is, wordt later dit jaar aangevuld met een HTML-interface. Verder gebruikt Peoplesoft Java aan de server-kant om de integratie naar software van derden te koppelen.
Intentia heeft naar eigen zeggen het herschrijven van Movex voor 90 procent geautomatiseerd kunnen uitvoeren. Samen met de overige 10 procent 'handmatige software-ontwikkeling' duurde de operatie anderhalf jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-19T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.