Managed hosting door True

Het ERP-systeem in via het web

Voormalig medewerkers van Baan-partner Profuse starten Elevation Concepts

Dit artikel delen:

Onder de naam Elevation Concepts is een softwarehuis van start gegaan dat bestaande erp-systemen (enterprise resource planning) koppelt aan het web. Opgericht door ex-medewerkers van het op Baan gerichte Profuse, richt het bedrijf zich nu op meerdere erp-platforms.

Profuse was jarenlang de belangrijkste implementatiepartner in de markt voor erp-systemen die zijn gebaseerd op de Baan-technologie. Profuse – inmiddels opgegaan in Infor, tegenwoordig eigenaar van Baan – ontwikkelde echter ook eigen technologie. Vooral de module die Profuse ontwikkelde om gebruikers via internet toegang tot het erp-systeem te verlenen bleek daarbij interesse van Baan-klanten op te roepen.

Die technologie is inmiddels met de overname van het in Veenendaal gevestigde softwarehuis meegegaan naar Infor. Bovendien was de web-module uitsluitend bedoeld voor gebruik door Baan-gebruikers. Enkele voormalige medewerkers van Profuse zijn nu een nieuwe onderneming begonnen die een vergelijkbare oplossing ontwikkelt voor in principe iedere erp-gebruiker. Het gaat om het in Deventer gevestigde Elevation Concepts, dat geleidt wordt door Theo Hoogendoorn.

Procesmodellen

Hoogendoorn onderwierp vijf jaar geleden Baan OpenWorld – de integratietechnologie van Baan – aan een onderzoek en bevond het niet bruikbaar voor ‘realtime’ ontsluiting van erp-systemen. Bij Profuse ontwikkelde hij vervolgens samen met enkele collega’s eigen technologie. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van tools die ontwikkeld zijn door Xebic. Dit bedrijf komt eveneens ‘onder de paraplu’ van het oude Baan vandaan.

“Een van de sterke punten van de web-module van Profuse was dat het product het mogelijk maakt dat een externe gebruiker – een partner of een mobiele medewerker – rechtstreeks op het erp-systeem kan werken. Dit kon niet met de Baan OpenWorld-technologie en bijvoorbeeld Baans iEnterprise-aanpak, waarbij een stukje van het erp-systeem eerst als het ware apart werd gezet. De externe gebruiker werkte dus niet op het erp-systeem zelf.”

Elevation Concepts heeft een overeenkomst gesloten met Xebic Research om dezelfde basistechnologie die destijds door Profuse is gebruikt, nu ook te kunnen toepassen voor het ontsluiten van andere erp-systemen. Hoogendoorn: “We richten ons ook heel nadrukkelijk op Microsoft Dynamics. Bovendien is onze aanpak nu toch wat anders. Wij kijken vooral naar de werkprocessen van de klant. Met QuickDev kunnen we de nieuwe processen modelleren die de klant nodig heeft om externe partijen via internet op een goed gestructureerde en beveiligde manier toegang tot zijn erp-systeem te verschaffen. Uit die procesmodellen kunnen we vervolgens de bijbehorende software genereren.”


Doorstart Xebic

Xebic Research is voortgekomen uit Xebic, dat in handen kwam van Cordys, de firma waarmee een van de oprichters van Baan (Jan Baan) tegenwoordig in de wereld van service oriented architectures en business process management actief is. De activiteiten rond de modelleertool hebben een doorstart gemaakt onder de naam Xebic Research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.