Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Shake-out in SOA-markt is bijna voorbij

24 januari 2008 - 10:435 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur
Robbert Hoeffnagel
Robbert Hoeffnagel

Het geduld van BEA is beloond: Oracle heeft besloten toch dieper in de buidel te tasten en het hogere overnamebod is geaccepteerd. Daarmee is de overnamegolf die de markt voor integratiesoftware heeft getroffen vrijwel voorbij. Nu is het nog de vraag wat er met Tibco zal gebeuren.

Betekent het feit dat Oracle BEA zo graag wilde hebben, dat het weinig vertrouwen in de eigen integratietechnologie heeft? Was BEA’s technologie nodig om Fusion weer ‘aan de praat’ te krijgen? Wat is na de overname eigenlijk de toekomst van de Fusion-middleware van Oracle en wat zal er gebeuren met WebLogic en de andere producten van BEA? Of was de databasegigant vooral geïnteresseerd in BEA’s Project Genesis, dat beoogt service oriented architecture, business process management en social computing te integreren tot een nieuw type dynamische zakelijke applicatie?
Het zijn vragen die voorlopig nog niet beantwoord zullen kunnen worden. Het is ook maar de vraag of dit soort kwesties überhaupt wel een hoofdrol hebben gespeeld bij de strijd tussen Oracle en BEA. In de wereld van het grote geld gelden soms heel andere wetten. Of zoals zakenblad Forbes het stelde: met zijn pogingen om Oracle meer geld te laten betalen voor een overname heeft BEA in de achtennegentig dagen dat deze strijd duurde meer waarde voor zijn aandeelhouders gegenereerd dan het in een fiscaal jaar aan omzet boekt: 18 miljoen dollar per dag.
Nadat Oracle zijn bod op BEA had verhoogd, ging het management van de aanbieder van integratiesoftware akkoord met een overname. Dat een definitieve overname een kwestie van tijd was, was al langer duidelijk. Oracle bood oorspronkelijk 17 dollar per aandeel, BEA eiste 21 dollar. Voeg vervolgens in de persoon van Carl Icahn een activistische aandeelhouder toe (uiteindelijk goed voor dertien procent van de aandelen van BEA en daarmee de grootste aandeelhouder) en de druk op de directie werd dusdanig groot dat het al snel alleen nog maar over het overnamebedrag ging. Uiteindelijk vonden beide partijen elkaar op 19,375 dollar. Interessant genoeg heeft Oracle daarmee dus iets meer toegegeven dan BEA, maar dat zal ongetwijfeld grotendeels goedgemaakt worden doordat BEA nog 1,3 miljard dollar op de bank had staan. Oracle haalt daarmee een stuk van het overnamebedrag van 8,5 miljard dollar dus direct weer terug.

 

De koek is bijna verdeeld

Van de bekendste aanbieders die zich uitsluitend op integratiesoftware richten, is nu dus alleen Tibco nog zelfstandig. WebMethods ging eerder al naar Software AG, Sonic zit al weer enkele jaren bij Progress Software, terwijl IBM en SAP hun eigen koers varen. De droom van aandeelhouders die wellicht hadden gehoopt dat een van deze partijen of bijvoorbeeld Hewlett Packard zich in de strijd om BEA zou mengen, is niet in vervulling gegaan.
Dat die strijd is uitgebleven is ook niet onlogisch, omdat zowel IBM als SAP hun integratiestrategie redelijk op orde lijken te hebben. HP dan wellicht? Dit concern is de laatste jaren een softwaredivisie uit de grond aan het stampen, maar lijkt daarbij tot nu toe naar andere takken van sport te kijken dan integratiesoftware en soa/bpm. Het concern heeft de aandacht in eerste instantie vooral gericht op oplossingen die puur op ict-afdelingen zijn gericht. Een overnamebod op BEA zou een flinke aanpassing van de strategie hebben betekend. Toch gaat die verbreding komen. De vraag is alleen wanneer.
Een naam die de afgelopen maanden in dit kader nauwelijks is gevallen is die van Microsoft. Dit concern heeft niet alleen meer dan genoeg geld, maar is al enkele malen in staat gebleken om relatief forse overnames te doen en deze vervolgens snel en goed te integreren met eigen oplossingen en technologie. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat het concern heeft gedaan op het gebied van business intelligence: de combinatie van intern ontwikkelde extensies op SQL Server met de overname van ProClarity heeft het bedrijf plotsklaps tot een potentiële grootmacht in dit marktsegment gemaakt. Bovendien is bekend dat er grote plannen bestaan rond BizTalk, Microsofts eigen integratieaanpak. Voeg daarbij de opmerkelijke uitspraken die vorig jaar werden gedaan op de service oriented architecture and busines process management-conferentie van het concern – wel volop plannen, maar niet één concrete introductiedatum – en het vermoeden had kunnen ontstaan dat Microsoft ook buiten de eigen ontwikkellabs aan het kijken was voor geschikte technologie. Voeg daarbij dat BEA wat reputatie betreft eigenlijk alleen maar IBM’s WebSphere voor moet laten gaan en een overname was ineens een interessante optie geweest. Dat BizTalk een gesloten platform is en BEA veel meer met open standaarden werkt, hoeft daarbij geen probleem te zijn.

Wie neemt Tibco over?

Inmiddels is van de zelfstandige integratiespecialisten alleen Tibco nog over. Een overname lijkt slechts een kwestie van tijd. De meest voor de hand liggende kandidaat is toch HP. Wil dit concern nog een serieuze rol in deze markt spelen, dan is een overname noodzakelijk. Er zijn nauwelijks andere geschikte kandidaten meer. Progress is veel te breed. Dat geldt eigenlijk ook voor Software AG, dat bovendien dankzij een constructie waarbij de oprichter via een stichting de grootste aandeelhouder is, te goed beschermd is. De Duitsers zijn echter zelf wel flink aan het acquireren geslagen, maar topman Karl-Heinz Streibich heeft Tibco al eens ‘veel te groot’ genoemd. Verwacht hier het komende jaar eerder enkele kleine overnames. Microsoft dan? Uit het feit dat zij niet achter BEA zijn aangegaan, lijken we te mogen afleiden dat zij liever intern ontwikkelen.

 

Meer over

ArchitectuurSOA

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    Eén reactie op “Shake-out in SOA-markt is bijna voorbij”

    1. Bob Muller schreef:
      29 april 2008 om 10:25

      Geachte heer/mevrouw,

      Met interesse las ik in de Computable van 25 januari het artikel over de “Shake-out in de SOA-markt.” Zelf ben ik namelijk al sinds 2001 als EAI-consultant betrokken bij TIBCO-implementaties. Dat BEA door Oracle is overgenomen is niet helemaal logisch en naar de achterliggende reden kunnen we slechts gissen. Het noemen van Microsoft als mogelijke overname-kandidaat van TIBCO is echter ronduit uit de lucht gegrepen. De TIBCO-technologie is namelijk vooral gebaseerd op open standaarden als Java en is grotendeels platform-onafhankelijk, iets dat je van Microsoft producten niet kunt zeggen. Sterker nog, als je TIBCO-services via SOAP en XML met een in DotNet geschreven backend systeem wilt laten praten dan stuit je op allerlei compatibiliteits-issues waarbij Microsoft zich helaas minder van standaarden lijkt aan te trekken. Wat dat betreft zou IBM meer voor de hand liggen. Op messaging nivo bieden TIBCO en IBM complementaire producten terwijl beide bedrijven gebruik maken van Java en allerhande open source libraries. Op dit moment is TIBCO zelfs bezig om het door IBM gesponsorde Eclipse in haar productlijn te integreren. Wat techniek en cultuur betreft lijkt een huwelijk tussen IBM en TIBCO dus meer voor de hand te liggen, hoewel TIBCO net zo goed als vrijgezel door het leven zou kunnen gaan.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs