Managed hosting door True

Consultancy Guide 2010

ERP-systeem is belangrijke bron voor BI

Waarom zou je een consultant inhuren voor advies over BI en ERP?

Voor onze jaarlijke Consultancy Guide vroegen we onze Computable-experts waarom je als bedrijf een consultant zou moeten inhuren om je te laten adviseren over Business Intelligence (BI) en Enterprise Resource Planning (ERP). ‘Vaak starten organisaties met de aanschaf van dure licenties, daarna wordt pas nagedacht wat ze ermee kunnen doen.’ Dat zegt Paul Witteman, senior Consultant bi bij Valid.

Wat is het?

Het enterprise resource planning (erp) systeem is de belangrijkste software voor de bedrijfsadministratie. In het systeem worden logistieke en productieprocessen gekoppeld aan de administratieve afwikkeling ervan. Van oudsher gebruiken multinationals de software omdat het in alle vestigingen wereldwijd kan worden ingevoerd. Ook kleinere bedrijven en overheden zetten erp-systemen in. De laatste jaren speelt business intelligence (bi) een steeds grotere rol. Analytische en voorspellende toepassingen hebben vaak het erp-systeem als bron. Bi moet de efficiëntie en concurrentiekracht van organisaties vergroten door verbanden te leggen tussen behaalde resultaten en het stellen van een toekomstanalyse.

Moet ik hierover nadenken?

In de huidige economische situatie is een goede analyse van de bedrijfsresultaten van levensbelang. ‘Bi is relevant voor alle bedrijven, ongeacht grootte en sector. Bi gaat om inzicht in de eigen bedrijfsresultaten, resultaten van concurrenten en marktomstandigheden en de analyse hoe je hier het beste op in kunt spelen', zegt Paul van der Linden, senior managing consultant BI bij IBM. ‘Bi geeft inzicht waar kansen en mogelijkheden zitten.'

Bi maakt steeds vaker onderdeel uit van bedrijfsinformatiesystemen. Aan de erp-pakketten worden specifieke toepassingen voor bi toegevoegd. Het gaat bijvoorbeeld op analytische software van kleine leveranciers die door grote erp-leveranciers zijn ingelijfd. Zulke branchespecifieke software wordt dan toegevoegd aan het erp-pakket.

Wat valt er te kiezen?

Mobiele apparaten. René Boekman, it-analist bij Delta Lloyd Groep, ziet dat veel erp-leveranciers hun systemen integreren met mobiele apparaten. Boekman: ‘Bovendien kan door rechtstreeks contact tussen leveranciers en klanten de productie naadloos worden afgestemd op de vraag.'

Rolgebaseerde interface. De bediening van erp-software wordt steeds vaker zo ingericht dat gebruikers, afhankelijk van hun functie, een speciale interface kunnen gebruiken.

Voorheen werd bi-software voornamelijk door statistici gebruikt maar de analysesoftware is in bedrijven steeds vaker toegankelijk voor medewerkers van andere afdelingen. Paul van der Linden: ‘Dat leidt tot betere visualisatie van data en een meer intuïtieve gebruikersinterface. Gebruikers met weinig kennis van ict moeten de software kunnen bedienen en begrijpen.'

‘Erp-leveranciers die bi integreren in de eigen systemen hebben concurrentie van onafhankelijke bi-leveranciers die out-of-the-box oplossingen aanbieden. De keuze van de klant wordt bepaald door de kosten, snelheid van de data (real-time, near real-time) en de presentatie-mogelijkheden van de bi-oplossing', zegt Paul Witteman, senior bi-consultant bij Valid.

Wat is daar zo moeilijk aan?

De Consultancy Guide 2010 verschijnt op 18 december 2009.

Maar één vijfde deel van de organisaties die bi implementeert is te spreken over de concrete resultaten die de investering heeft opgeleverd . Dat blijkt uit een rapport van advies- en onderzoeksbureau Passionned. ‘Dat komt doordat bedrijven bi-software aanschaffen zonder dat er een duidelijk strategie achter zit en teveel gericht zijn op de technologie in plaats van de organisatorische veranderingen', zegt Norman Manley in een toelichting.

Bi-strategie. ‘Bedrijven moeten de waarde van informatie gebruiken om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat begint met het in kaart brengen van de wensen en eisen. Op basis daarvan wordt een bi-strategie geformuleerd', zegt Jorgen Heizenberg, principal technology officer bij NL Business Intelligence Domain.

‘Een onafhankelijke consultant kan een bedrijf helpen bewuste keuzes te maken die passen bij de ambitie van een bedrijf. Vaak starten organisaties met de aanschaf van dure licenties, daarna wordt pas nagedacht wat ze ermee kunnen doen. De adviseur helpt het bedrijf bij het maken van keuzes, legt de bi-strategie vast in een businesscase en bouwt indien nodig mee aan een flexibele en toekomstgerichte bi-omgeving.' Paul Witteman, senior Consultant bi bij Valid.

Wie geeft advies over BI?

Accenture
Altran
Atos Origin
Avaya
Caesar
Capgemini/Sogeti
Centric
Ciber
Ctac
Deloitte Consulting
HP
IBM
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
KPN/Getronics
Logica
Microsoft
NCCW
Nobel
Ordina
Pecoma
Qurius
Tata Consultancy Services
Total Specific Solutions
VX Company

Wie geeft advies over ERP?

Accenture
Atos Origin
Bull
Caesar
Capgemini/Sogeti
Centric
Ciber
Ctac
Deloitte Consulting
Ernst & Young
Fujitsu
Imtech ICT
Inter Access
IT Staffing
Logica
Microsoft
NCCW
Nobel
Ordina
Qurius
Siemens
Tata Consultancy Services
Total Specific Solutions

Selectie adviesbedrijven

Bovenstaande lijsten kwamen tot stand door aan de veertig grootste adviesbedrijven te vragen over welke ict-deelgebieden zij adviseren.

De selectie van de veertig grootste adviesbedrijven is uitgevoerd door Mazars Berenschot Corporate Finance. Dat gebeurde op basis van omzetgegevens van ict-bedrijven die ict-advisering als hoofdbedrijfsactiviteit hebben. Deze omzetgegevens zijn gehaald uit openbare bronnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-25T08:51:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.