Managed hosting door True

SAP zet vol in op Business ByDesign

SAP Business ByDesign heeft na Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voet aan wal gezet op Nederlandse bodem. De oplossing is jaren geleden al gepresenteerd, maar onder meer lokalisatie heeft voor vertraging gezorgd. De onderneming zet nu in op de Nederlandse markt met een geheel apart cloudteam. SAP Business ByDesign is bedoeld voor zelfstandige ondernemingen en internationale bedrijven met filialen.

De Duitse softwareleverancier SAP is groot geworden met de verkoop van enterprise resource planning (erp)-software aan grote bedrijven. Maar ook zelfstandige ondernemingen met minimaal vijftig gebruikers hebben behoefte aan de functionaliteit die in dergelijke pakketten is opgenomen. Hoewel SAP zelf niet spreekt van erp, maar van een ‘business solution’, biedt de oplossing wel degelijk de functionaliteit die we kennen van deze softwaregroep.

SaaS-oplossing

Voor veel middelgrote bedrijven duurt de implementatie van een lokaal erp-pakket te lang. Bovendien is dan een professioneel it-team binnen de onderneming nodig om alles aan ‘elkaar te lijmen’ en te onderhouden. Daarom heeft SAP een nieuwe vorm gevonden om erp-functionaliteit aan te bieden: de cloud. Deze software as a service (SaaS)-oplossing is helemaal nieuw geschreven, waardoor moderne aspecten als software oriented architecture (soa), ingebedde analysemogelijkheden en mobiliteit standaard beschikbaar zijn.

Het voordeel van SAP Business ByDesign is dat de organisatie geen licenties vooraf hoeft af te nemen, geen it-afdeling nodig heeft, geen hardware hoeft te kopen en te onderhouden en naar behoefte kan groeien. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld beginnen met klantbeheer en orderverwerking en er later personeelsbeheer en projectmanagement aan toevoegen. Vrijwel alle functionaliteit uit de Business Suite is terug te vinden in SAP Business ByDesign. De cloudoplossing voor de middelgrote ondernemingen is schaalbaar tot duizenden gebruikers. Officieel is de oplossing aangekondigd op 19 september 2007 en kent het inmiddels meer dan 1100 klanten. Nu hoort Nederland ook bij de aandachtslanden.

Veel ervaring opgedaan

Herbert Schut is bij SAP Nederland director sales van het cloudteam. Hij vertelt dat de oplossing eerst naar de grotere markten is gebracht alvorens Nederland aan te doen. ‘Je moet niet vergeten dat het heel erg duur is om een erp-systeem te lokaliseren. Dat gaat niet alleen over het vertalen naar het Nederlands, maar ook over lokale processen als wet- en regelgeving en boekhoudregels. Dit strekt overigens verder dan de cloudoplossing op zichzelf, omdat we met SAP Business ByDesign ook verbindingen hebben gemaakt met andere SAP-producten.’

Die koppelingen zijn nodig, zo vertelt hij, omdat veel klanten vragen om de SaaS-oplossing toe te passen bij hun dochterbedrijven, bijkantoren en filialen. Op het hoofdkantoor draait dan SAP Business Suite, maar dat is soms te zwaar en te kostbaar voor de nevenvestigingen. Daarnaast heeft het een langere implementatietijd. Door SAP Business ByDesign bij de satellietbedrijven toe te passen, ontstaat één organisch erp-landschap binnen de multinational. Volgens Schut is daar veel behoefte aan. ‘Jaren geleden overigens was het vertrouwen in een SaaS-oplossing niet zo groot als nu. De cloud heeft geen magische klank meer, mensen weten veel beter wat het inhoudt en zien er de voordelen van in. Daarom is het nu een goede tijd om deze oplossing aan te bieden.’ Dat Nederland nu aan de beurt is, heeft volgens hem voordelen. ‘We hebben in de andere landen een schat aan ervaring opgedaan. Die kunnen we nu meteen hier inzetten.’

Minder fouten

Uit onderzoek van de Aberdeen Group (november 2010) naar de mogelijkheden voor SAP Business ByDesign blijkt dat de meeste bedrijven kiezen voor een cloudoplossing vanwege de lagere total cost of ownership (tco), gevolgd door de wens niet zelf een grote it-afdeling te onderhouden. Een groot deel heeft daarom als strategie vastgesteld ondersteunende diensten niet intern te houden, maar af te nemen bij een professionele dienstverlener.

Schut zegt dat er al veel voorbeelden zijn van organisaties die met SAP Business ByDesign werken, ook in Nederland. Zo noemt hij als voorbeeld het internationale marktonderzoeksbedrijf SKIM uit Rotterdam. Hij komt met de ervaringen van het bedrijf Skullcandy uit Utah, omdat juist hier de flexibiliteit van de cloudoplossing een rol speelt. De onderneming met ongeveer driehonderd medewerkers produceert en verkoopt koptelefoons en audio-oordopjes. Zij zijn voor SAP Business ByDesign gevallen, omdat zij geen grote investeringen vooraf hoefden te doen, alle functionaliteit standaard aanwezig is (geen aanvullingen) en de oplossing schaalbaar is. Omdat de oplossing op cloud gebaseerd is, duurt het niet zo lang voordat de organisatie ermee kan werken. Volgens Schut is bijvoorbeeld crm in drie weken te gebruiken en duurt het twaalf weken om de volledige erp-oplossing te benutten. Aanvankelijk lagen alle gegevens opgeslagen in spreadsheets en werden er fouten gemaakt bij het handmatig overbrengen van data tussen systemen. Bovendien verloren de medewerkers het overzicht.

Niet meteen aan SAP gedacht

Skullcandy begon in 2003 en is erg snel gegroeid. Inmiddels heeft het vestigingen in Zürich, Nederland (een magazijn) en Shanghai. Daarom biedt een cloudoplossing een prettige, betaalbare uitkomst. Skullcandy dacht niet meteen aan een erp-oplossing; pas toen het spaak liep met het handmatige en spreadsheet-werk kwam dit in beeld. Ook toen werd niet meteen gedacht aan SAP.

‘Onze eerste reactie was: SAP, dan heb je het over een echt heel grote onderneming’, zegt Skullcandy-oprichter en -directeur Rick Alden. ‘Is hun software wel geschikt voor Skullcandy? Ik bedoel: wij zijn klein, wij zijn anders, wij skateboarden door ons kantoor. Maar het is interessant om te zien dat een SAP-oplossing goed uitpakt voor ons.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook Scheer Management uit Vianen heeft SAP Business byDesign geïmplementeerd. In twee maanden onze volledige bedrijfsvoering; Personeelsadministratie, Projectadministratie, Uren- en Onkosten afhandeling, Financiën en Inkoop geautomatiseerd. De rapportages en SAP mobile Apps zijn fantastisch om mee te werken, zo eenvoudig aan te passen! Op elk moment inzicht in de omzet, marge of openstaande facturen. Wij zijn als zakelijke dienstverlener zeer te spreken over SAP Business byDesign.

Als SAP consultant (extern bedrijf) denk ik dat dit een zeer goede toevoeging is aan het portfolio wat het bedrijf SAP nu al aanbiedt.
Echter hoe is het gesteld met de Perfomance van de applicatie? Wat is de tijdsindicatie voor een redelijke rapportage van data? Wat zijn de kosten die nodig zijn een stabiele internetverbinding (dedicated)?

Een huis tuin en keuken WIFI verbinding is voldoende om op een goede manier met SAP Business ByDesign te werken. Alle rapportages zijn op bases van realtime data en staan binnen enkele tellen op je scherm.

I totally agree with SAPByD overall capabilities. We as an IT company have also seen SAPByD growing and investments by companies in those geographies where the cost is the only parameter to choose a solution, this fits like a bulls eye.
ITC Infotech whom I represent in Netherlands have seen and implemented the biggest SAPByD in India with SAP and are proud partners for this solution.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-28T11:58:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.