Managed hosting door True

Analisten verdeeld over herstel

Onderzoeksbureaus durven weer optimistisch te zijn over de ict-bestedingen in 2004 en de jaren erna. Over de Nederlandse ict-industrie lopen de meningen echter uiteen.

Zowel IDC (6 à 8 procent) als Forrester Research (4 procent) verwachten dat de it-bestedingen volgend jaar zullen aantrekken. Hoopvolle geluiden voor de Nederlandse markt kwamen van Ernst & Young vandaan. Uit hun tiende ICT Barometer blijkt dat de Nederlandse ict-industrie in 2004 uit het dal klimt. Het dieptepunt is voorbij, beweren de onderzoekers. De geprognosticeerde stijgende budgetten, met name binnen het mkb, worden met name besteed aan nieuwe hardware en (standaard) software. Minder goed nieuws is er voor de dienstverleners: bedrijven zullen nog steeds bezuinigen op diensten en trachten het aantal externe leveranciers terug te brengen naar een overzichtelijk aantal.
Forrester Research is veel somberder gestemd over de Nederlandse groeiverwachtingen. De it-uitgaven stijgen niet of nauwelijks (0,,3 procent) of dalen zelfs, luidt de conclusie na een onderzoek onder 490 it-beleidsmakers in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgens Forrester-onderzoeker Charles Homs wordt een eventuele kleine groei gedragen door de kleinere bedrijven (minder dan vijfduizend man). De grotere bedrijven zullen, net als in andere Europese landen, meer en meer ict uitbesteden. Dit gaat ten koste van opdrachten op het vlak van systeemintegratie en advisering. Algemeen gesteld ziet Homs ook nog groei in uitgaven aan erp-software, webservices, content-managementtoepassingen en opslagsystemen.

Banenverlies

Homs waarschuwt dat de ontslagrondes onder automatiseerders in 2004 doorgaat. Bijna 60 procent van de grote ondernemingen zegt verder te willen besparen op arbeidsplaatsen; ook kleinere bedrijven willen af van hun it-medewerkers, wijst het Forrester-onderzoek uit. Dit beeld sluit aan op de recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die laten zien dat het banenverlies in het bedrijfsleven steeds verder oploopt. Zo is het aantal banen in de financiële en zakelijke dienstverlening, waarvan ict een belangrijk deel uitmaakt, in het afgelopen kwartaal met 2,6 procent afgenomen. In ogenschouw nemend dat in het kader van uitbesteding steeds meer werk naar lage-lonenlanden wordt overgeplaatst, is een krachtig herstel van de arbeidsmarkt niet een-twee-drie te verwachten.
Datzelfde geldt voor de instroom van nieuwkomers. Uit een rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse werkgelegenheidsgroei tot 2008 0,2 procent bedraagt, tegenover 2,2 procent in de periode 1998-2002. Het ROA voorziet met betrekking tot de ict-sector dat vooral mbo-schoolverlaters met een ict-opleiding moeite zullen hebben een baan te vinden. Daar zijn er teveel van; bovendien ondervinden ze last van de verdringing op de arbeidsmarkt door hbo'ers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.