Kabinet stimuleert kenniseconomie

Negen ict-projecten ontvangen subsidie als onderdeel van een bijdrage van achthonderd miljoen euro aan de derde investeringsimpuls in de kennisinfrastructuur.

Nederland laat innovatiekansen liggen door het versnipperen van middelen en onderzoekscapaciteit over relatief kleine onderzoeksgroepen, door het te weinig benutten van onderzoeksresultaten en het onvoldoende kiezen voor excellentie op een aantal strategische kennisgebieden. Dat schrijft minister Brinkhorst van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
Door een bijdrage van in totaal achthonderd miljoen euro (in de periode 2004-2009) toe te kennen aan de derde investeringsimpuls in de kennisinfrastructuur (Ices/KIS-3) wil het kabinet dit tegengaan. Voor deze impuls zijn 67 programmavoorstellen ingediend. Het kabinet nam de aanbeveling over van de 'Commissie van Wijzen Ices/KIS-3' om 33 programma's te honoreren met een totaalbedrag van 678 miljoen euro subsidie. Daarnaast houdt de regering een bedrag van 70 miljoen beschikbaar in het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Hiermee wil zij op het kennisthema Duurzame Systeeminnovaties drie programma's kunnen honoreren die de wetenschappelijke fundering van dit gebied versterken in wisselwerking met de toepassingsgebieden mobiliteit en landbouw.

Lofar-project

In totaal kunnen negen ict-projecten uitzien naar een subsidie. Lofar (project voor de ontwikkeling van 's werelds grootste radiotelescoop) krijgt het meeste geld (52 miljoen) van de negen projecten. Het kabinet vindt dat 'de ict-aspecten van dat project innovatief en grensverleggend zijn en dat de internationale inbedding voorbeeldig is'. Het project is van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse wetenschap en technologie op vele terreinen. Andere Bsik-voorstellen (Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur - red.) kunnen profiteren van de samenwerking met Lofar, aldus Brinkhorst in zijn brief.
De andere ict-programma's zijn Gigaport (40 miljoen), Virtueel laboratorium voor e-science (20 miljoen), Freeband communication (30 miljoen), Smart surroundings (6,5 miljoen), Basic research in informatics for creating the knowledge society (12 miljoen), Multimedian (16 miljoen), Embedded systems institute (25 miljoen) en Interactive collaborative information systems (13,7 miljoen). Daarmee komt de totale ict-subsidie op 215,2 miljoen euro. De programma's starten in januari 2004.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-05T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.