Managed hosting door True

Bonden betwijfelen juistheid rsi-cijfers

Brancheorganisatie: 'Muisarm neemt af'

FNV Dienstenbond en CNV zetten vraagtekens bij de cijfers over de beroepsziekte rsi die vorige week zijn gepresenteerd door ict-koepelorganisatie Nederland-ICT. "Wij gaan uit van een hogere uitval door rsi."

Volgens Nederland-ICT is het aantal personen dat door ziekte uitvalt of in de wao terecht komt in 2002 sterk afgenomen. De ict-koepel stelt dat, aangezien rsi een belangrijke beroepsziekte is, de aanpak ervan blijkbaar vruchten afwerpt.
Nederland-ICT voert cijfers op van arbodienst Arboned, waaruit blijkt dat het ziekteverzuim is gedaald van 5,6 procent naar 4,3 procent (gemeten van juli tot en met juni). Het percentage verzuim door klachten aan het bewegingsapparaat is bij de bedrijven aangesloten bij Nederland-ICT volgens Arboned 19,4 procent, het gemiddelde van alle bij Arboned aangesloten bedrijven ligt op 34 procent.
De koepel wil het ziekteverzuim nog verder doen dalen, onder meer met een cd-rom met informatie over preventiemethoden en correcte werkplekinstellingen.

Verbaasd

FNV Dienstenbond en de CNV reageren verbaasd op de cijfers. Voorlichtster Nathalie Koopman: "Wij gaan uit van hogere uitval." De dienstenbond stelt totnogtoe dat een kwart van alle automatiseerders last heeft van rsi. De instroom in de wao wordt voor 12 procent veroorzaakt door een muisarm. De beroepsziekte treft volgens de bonden veel jonge werknemers: 58 procent van de langdurig zieken is jonger dan 35 jaar. De bond gaat de eigen cijfers vergelijken met die van Nederland-ICT, aldus Koopman.
Ict-onderhandelaar Gerard van Hees: "Dat het aantal rsi-gevallen terugloopt, dat is mooi. Wellicht is er een verband met teruglopende werkdruk bij de ict-bedrijven. Het ligt in ieder geval niet aan die rsi-toolkit, want die is pas een paar maanden uit."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.