Managed hosting door True

Scala in Amerikaanse handen

Epicor wil zich beter wapenen tegen Microsoft

Het Amerikaanse Epicor Software neemt het in Nederland gevestigde Scala Business Solutions over. Het tweetal wil zich via een samensmelting beter wapenen tegen Micosoft.

Historie Scala en Epicor
De Zweed Per-Olof Myrén richtte in 1978 het softwarebedrijf Beslutsmodeller op. In 1996 hernoemde het bedrijf zich naar zijn succesvolle erp-product Scala. Een jaar later fuseerde Scala met zijn belangrijkste distributeur - het Hongaarse ECE - tot Scala Business Solutions. Het koos als hoofdzetel Amsterdam, vanwege het toenmalige gunstige ondernemingsklimaat, waar het in 1998 naar de beurs ging.
Epicor werd in 1984 opgericht, maar heette toen Platinum. Eind 1998 kocht het Dataworks, een Amerikaanse concurrent die eerder de Nederlandse erp-leverancier CTI Software had gekocht. Een verloren rechtszaak tegen Platinum Technology (daarna opgegaan in CA) over de naam zorgde ervoor dat de softwarefirma sinds medio 1999 als Epicor Software op de markt opereert (met ook een vestiging in Zweden!).
De nieuwe combinatie zet met de bedrijfssoftware zo'n 250 miljoen dollar per jaar om en bedient twintigduizend, voornamelijk middelgrote, internationaal opererende klanten. Epicor is hoofdzakelijk actief in Noord-Amerika, Groot-Brittannië en Australië. De klanten van Scala komen uit Europa - met name Scandinavië en Centraal- en Oost-Europa - en China. De bundeling wordt vooral gezien als een reactie op de sterke positie die Microsoft Business Solutions inneemt op de softwaremarkt voor het mkb na de overname van het Deense Navision in 2002.
 
Epicor Software heeft 87 miljoen dollar over voor Scala, waarvan 41,7 miljoen in contanten en de rest via aandelen. Het verlieslijdende Scala Business Solutions staat nu nog genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Naar verwachting rondt Epicor de transactie in het eerste kwartaal van 2004 af.
Het is de bedoeling op langere termijn de twee bedrijfsproductlijnen in elkaar te schuiven. Epicor (950 medewerkers) levert bedrijfssoftware (erp-, crm en scm-applicaties), gebaseerd op Microsofts .Net-platform. De firma uit Irvine, Califonië leed vorig jaar een verlies van drie miljoen op een omzet van 143,5 miljoen dollar. In het afgelopen derde kwartaal keerde de softwareleverancier echter terug in de zwarte cijfers. Bij Scala is de erp-software eveneens geënt op .Net. Er werken zeshonderd mensen, waarvan 250 ontwikkelaars in Rusland. Het bedrijf draait al jaren moeizaam (2002: omzet 73,4 miljoen dollar) en sloot ook het derde kwartaal van dit jaar af met rode cijfers (2,5 miljoen dollar verlies).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.