Volgend jaar enorme groei van Nederlandse IT-markt

Vooral in software en dienstverlening gezonde vooruitzichten

Hoewel 1996 nog niet afgerond is, wordt voor 1997 al een groei van de automatiseringsmarkt met maar liefst 8,4 procent voorspeld. Vooral in software en dienstverlening is volgend jaar geld te verdienen, terwijl ook de bestedingen op het terrein van Internet fors zullen toenemen.

Optimistische berichten, afkomstig uit het onderzoek IT Market Outlook 1995 - 1997 van Heliview, die aangeven dat de magere jaren in ieder geval tijdelijk achter de rug zijn. In geld uitgedrukt besteedde automatiserend Nederland vorig jaar 15 miljard, dit jaar 15,6 miljard en volgend jaar maar liefst 16,9 miljard gulden aan IT-produkten en -diensten.
De verwachte groei is niet gelijk verdeeld over de economische sectoren. Volgend jaar zullen met name de financiële sector, de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en de overheid fors gaan investeren in automatisering. Branches waar juist rekening gehouden moet worden met een daling van de bestedingen, zijn ondermeer de bouw, de transportsector en de detailhandel.

Stijgende salarissen

Niet alleen de externe bestedingen groeien in de onderzochte jaren, ook de interne kosten geven een forse toename te zien, niet in het minst door een sterke stijging van de salarissen. Waar vorig jaar door het bedrijfsleven nog zo'n 5 miljard aan interne IT-kosten werd uitgegeven, zal dit getal in het lopende jaar uitkomen op 5,36 miljard en in 1997 op 5,5 miljard gulden. De salarissen stegen vorig jaar gemiddeld met liefst 7 procent; de doelstelling is om deze groei volgend jaar te beperken tot 2 procent.
De ingezette daling in de uitgaven aan hardware zet zich gedurende 1997 in versterkte mate (minus 5 procent) door. Aan software wordt dit jaar ongeveer evenveel uitgegeven als vorig jaar, maar deze bestedingen nemen volgend jaar flink toe, volgens Heliview zelfs met 29 procent. Externe dienstverlening groeit zowel dit jaar als volgend jaar gestaag door en neemt hierdoor een steeds groter deel van de totale IT-uitgaven voor haar rekening.

Internet

"Het ontgaat maar weinig personen dat de ontwikkelingen rondom Internet stormachtig zijn", aldus het rapport. Deze maand zou 17 procent van het Nederlandse bedrijfsleven aangesloten zijn op het Net. Voor 1997 verwachten de onderzoekers een toename tot ongeveer 27 procent. Een duidelijk onderscheid is te vinden tussen kleine en grotere ondernemingen: van de grote ondernemingen zal volgend jaar maar liefst 75 procent over een Internet-aansluiting beschikken. Van alle kleine bedrijven heeft er in 1997 slechts een kwart een verbinding met het Net.
Voor het eerst vroeg Heliview dit jaar naar het gebruik van de zogenaamde NC, de netwerkcomputer, in het Nederlandse bedrijfsleven. Ten tijde van het onderzoek waren er echter nog geen NC's op de markt. Derhalve verwachtte slechts 1 procent van de respondenten nog dit jaar gebruik te gaan maken van de nieuwe computerarchitectuur. Verontrustender is dat ditzelfde percentage ook voor 1997 geldt. Vooralsnog kijkt het bedrijfsleven dus nog de kat uit de boom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-22T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.