Managed hosting door True

Asml lanceert chipproductiemachines

Toeleverancier halfgeleiderindustrie voorzichtig positief over 2004

Asml heeft vorige week twee nieuwe machines gelanceerd in zijn eveneens nieuwe Twinscan-serie chipproductie-apparatuur. Het bedrijf zegt al meerdere orders te hebben ontvangen voor deze machines.

De eerste exemplaren worden in het tweede kwartaal van 2004 geleverd. De machines zijn nu onthuld in een 200- en een 300-millimeteruitvoering. Laatstgenoemde biedt de mogelijkheid chipplakken (wafers) met een diameter van 300 millimeter te maken. Die grotere maat levert meer chips per productie-run . Daardoor zijn ze per stuk goedkoper te produceren.
De lancering van een 200-millimeteruitvoering in de nieuwe serie lijkt verrassend. "In 2000 verwachtte iedereen in de chipmarkt nog dat 200-millimetermachines snel zouden verdwijnen, maar ze blijken veel langer mee te draaien", verklaart marketing- en technologiedirecteur Paul van Attekum. De vereiste investeringen voor chipproducenten in 300-millimeterapparatuur zijn namelijk niet mals.
De omvang van de nieuwe Twinscan XT1250 is driekwart van de voorgaande generatie Asml-apparatuur. Het energieverbruik ligt op slechts de helft. De verkleining is te danken aan de integratie en het herontwerp van enkele componenten die nu in compacte modules zitten. "De productiviteit ligt per machine 20 procent hoger", voegt Van Attekum toe. Het apparaat heeft een 193 nanometer lithografiescanner die transistorlijnen van 65 nanometer kan etsen.

Optimistisch

Asml uit voorzichtig optimistische verwachtingen voor 2004. Dit doet het niet vanwege zijn productlancering, maar op basis van bestellingen. De boekingen waren in zijn fiscale derde kwartaal, dat op 28 september afliep, hoger dan verwacht. Het heeft nu bestellingen staan voor 91 lithografie-systemen; tachtig nieuwe en elf gerenoveerde. Daarnaast verkocht het in het derde kwartaal 34 lithografiemachines, waarvan 28 nieuw, met een totale waarde van 313 miljoen euro.
Het bedrijf boekte in die periode wel 31 miljoen euro nettoverlies op 370 miljoen omzet. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder leed ASML 60 miljoen euro verlies op 352 miljoen euro omzet. In het tweede fiscale kwartaal van dit jaar lagen verlies en omzet op respectievelijk 54 miljoen en 329 miljoen.

Inconsistenties

"Wij zien, net zoals de hele chipindustrie, tekenen van herstel, die echter doorweven zijn met inconsistenties. Onze voorraad te vervullen boekingen is bijvoorbeeld dit kwartaal toegenomen, maar bijna 50 procent daarvan is pas in de laatste twee weken van het kwartaal binnengekomen. De fluctuatie en daarmee de onzekerheid nemen dus ook toe", zegt Asml-president Doug Dunn. Chipproducenten als Philips, ARM, Texas Instrumentes en NEC spreken ook voorzichtig van een aantrekken van de chipmarkt in 2004.
Dunn blijft wel behoedzaam: "Wij richten ons dus op die dingen die wij in de hand kunnen hebben: klanttevredenheid, kostenbeheersing van onze kosten en het ontwikkelen van onze technologie." Het Veldhovense bedrijf bevindt zich nog in een reorganisatie, die in juli dit jaar is aangekondigd. Daarbij verdwijnt 11 procent van de banen bij Asml. Onderhandelingen met de vakbonden lopen nu, maar kunnen volgens de directie tot een vertraging van drie tot vier maanden leiden bij het doorvoeren van de ontslagen in Nederland.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.