Aegon besteedt automatisering uit

EDS Nederland keert terug aan het uitbestedingsfront

Aegon Nederland wil zijn automatisering uitbesteden aan EDS. Hierbij zullen 62 medewerkers van Automatiseringsdiensten Aegon (ADA) overstappen naar de IT-dienstverlener. Bovendien zullen beide partijen gezamenlijk nieuwe, 'e-bancaire' producten ontwikkelen. Het streven is om op 1 februari 2000 een definitief contract ondertekend te hebben.

ADA kent twee vestigingen: een in Leeuwarden, waar het rekencentrum is gevestigd, en een in Den Haag. De IT-afdeling is verantwoordelijk voor het beheer van de backoffice- en frontofficesystemen van de verzekeraar. Dat loopt uiteen van het beheren van centrale mainframe, midrange- en Unix-omgevingen tot aan applicatiebeheer voor de commerciële divisies van Aegon. Alleen Spaarbeleg blijft zijn eigen automatisering regelen.
Over de beslissing ADA af te stoten vertelt woordvoerder Steven Gelder dat Aegon, om bij te blijven met IT-innovaties, moest kiezen tussen uitbreiding of uitbesteding. "De keuze viel op het laatste, omdat IT voor ons geen kernactiviteit is. Wij zijn een financiële dienstverlener." Wat ook meespeelde bij dit besluit was de kennisachterstand bij ADA. De medewerkers hadden het te druk om IT-ontwikkelingen, zoals elektronisch bankieren, goed bij te houden. In een professionele omgeving, zoals EDS die biedt, is hiervoor wel aandacht, aldus Gelder. Volgens hem hebben de 62 medewerkers, die moeten overstappen, daardoor "redelijk positief" gereageerd op het voorstel. Een kleine groep van tien medewerkers van ADA blijft bij Aegon in dienst om de aansturing met EDS te regelen.
Bij de ondernemingsraad van Aegon ligt een adviesaanvraag. Vakbondsbestuurder Jan Paul Veenhuizen van FNV Bondgenoten verwacht geen al te grote problemen. Hij denkt dat de raad en de bonden de meeste tijd kwijt zijn aan het bepalen van de overgangsregeling die nodig is om het arbeidsvoorwaardenpakket van Aegon op termijn in te passen in dat van EDS.

IT-innovaties

Volgens Jos Schoemaker, de nieuwe directeur van EDS Nederland, gaat het om een "significant uitbestedingscontract op het gebied van IT in de Nederlandse bankwereld." De komende tijd zullen de details worden ingevuld op het gebied van arbeidsvoorwaarden en service level agreements. Hij is zeer te spreken over de strategische component van het contract. "Het gaat niet alleen om kostenreductie maar ook om productontwikkeling, zoals toepassingen voor online-verzekeren en -beleggen. Wij steken hier zelf geld in door de deskundigheid te leveren. Met Aegon maken we afspraken over hoe we, nadat het product of de dienst is gelanceerd, in de opbrengsten zullen delen."
Het biedt EDS de gelegenheid om de internationale expertise die het hiervoor in huis heeft, in te zetten en de dienstverlening eventueel uit te breiden naar buitenlandse activiteiten van de verzekeraar. Schoemaker is teruggehaald uit Australië om EDS Nederland, dat begin jaren negentig onder zijn leiding fors groeide, maar daarna op adem moest komen, weer vooruit te stuwen. Hij heeft zijn eerste wapenfeit alweer binnen. Wanneer het contract definitief is, overweegt de directeur een aantal activiteiten van het EDS-rekencentrum in Spijkenisse over te hevelen naar het computercentrum in Leeuwarden. Het bedrijf is in de Friese hoofdstad met ruim tweehonderd man vertegenwoordigd door activiteiten voor onder meer Nuon en Friesland Dairy Foods.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-29T00:00:00.000Z Rik Sanders