Managed hosting door True

Eindelijk bod Cgey op Transciel

Overname betekent een versterking voor Sogeti Nederland

Na maanden van speculatie heeft Cap Gemini Ernst & Young een bod uitgebracht op zijn Franse concurrent Transiciel. Het bedrijf, in Nederland actief na de overname van UCC, wordt samengevoegd met Cap's Sogeti.

  
Oprichter en bestuursvoorzitter Georges Cohen richtte in 1991 Transiciel op. Lange tijd gold deze sinds 1998 beursgenoteerde automatiseerder als het paradepaardje van de Franse it-sector. Het financieel-economische tijdschrift L'Expansion riep Cohens bedrijf zelfs uit tot beste Franse bedrijf uit de periode 1991-2001. Op dit moment bezit Cohen nog een belang van 37,4 procent, dat hij aan Cgey verkoopt.

Het overnamebod heeft een geschatte waarde van 244 miljoen euro. De oprichter en bestuursvoorzitter van Transiciel, Georges Cohen, heeft Cap-wortels. Hij was negentien toen hij in 1974 bij Cap Gemini ging werken. Na zeventien jaar vond hij het tijd worden voor een eigen bedrijf: Transiciel - een samentrekking van de Franse woorden logiciel (software) en transformer (veranderen). Lange tijd ging het goed met het detacheringsbedrijf, op wat groeistuipen in 1995 na. Met de huidige recessie heeft het automatiseringsbedrijf meer moeite. De ambiteuze Europese groeiplannen, die het in 1998 ontvouwde, kwamen in gevaar en een overname van Thales Information Systems mislukte. Door zich aan te sluiten bij het veel grotere Cgey hoopt Transiciel (omzet: 565 miljoen euro, 7400 medewerkers) de beoogde internationalisering toch te bereiken. De automatiseerder wordt samengevoegd met Sogeti, de op lokale markten gerichte dochtermaatschappij van Cgey.

Lokaal sterk

De nieuwe combinatie Sogeti/Transiciel zal op een omzet liggen van ruim 1,1 miljard euro en telt dertienduizend medewerkers. De leiding komt in handen van Georges Cohen en de huidige Sogeti-topman Luc-Fran�ois Salvador. Volgens Cgey betekent de inlijving van Transiciel een versterking van de activiteiten op de lokale markten, in het bijzonder Frankrijk, Spanje en de Benelux. In Nederland is Sogeti ruim een jaar geleden gestart als bundeling van de Cap-onderdelen Iquip, G&D en Twinsoft. Met de overname van Transiciel komt daar straks het voormalige UCC uit Nieuwegein bij. Transiciel nam deze detacheerder in 2001 over. Momenteel werken er in Nieuwegein 350 medewerkers (omzet 2002: 204 miljoen euro).
Analisten zijn niet overtuigd van de aankoop. Zij hadden liever gezien dat Cgey een acquisitie had gedaan waarbij de uitbestedingskant werd versterkt. Transiciel is niet sterk in uitbesteding. Het bedrijf verdient weliswaar geld met it-beheer, maar is niet ingesteld op grote internationale contracten. Daarnaast is het actief op het vlak van applicatieontwikkeling en systeemintegratie, alsmede technische en industriële automatisering, twee Cap-vreemde activiteiten.< BR> 
Meer info Transiciel en UCC: lees het interview met Pierre Dalmaz in het Computable-online-archief (21/12/01) en het artikel Cgey overweegt overname Transiciel (05/09/03).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.