'Omzet Oracle Nederland is hoger'

Wij reageren op uw opgave van Oracle-gegevens in Computable 100. Uw weergave van onze omzet en daarmee onze omzetontwikkeling komt niet overeen met de werkelijkheid.

Wij begrijpen dat u, bij het niet beschikbaar zijn van gegevens, een schatting maakt. De door u gemaakte omzetschattingen zijn echter zo substantieel afwijkend van onze werkelijke omzet, dat ik hierop moet reageren. Als eindverantwoordelijke voor Oracle Nederland zit ik in een moeilijke situatie: ik ben trots op de resultaten van Oracle Nederland, maar als onderdeel van een multinational kunnen wij geen inzage geven in de specifieke bedrijfsresultaten in de Nederlandse markt. Daarom volsta ik met onderstaande verklaring.
In uw opgave is de omzet van Oracle Nederland afgeleid van het aantal medewerkers in het land. En vervolgens heeft u geconcludeerd dat onze omzet substantieel is afgenomen. De ontwikkeling van het aantal medewerkers is niet de juiste indicator van de omzet van een onderdeel van een multinational, en zeker niet voor Oracle:
Er is geen één-op-één relatie tussen de ontwikkeling van het aantal medewerkers en de omzet. Zo is onze productiviteit sterk gestegen door toepassing van het internet en een geïntensiveerde samenwerking met zakenpartners.
De direct getrokken relatie tussen het aantal medewerkers per land en de totale omzet van een multinational doet geen recht aan verschillen in het economisch klimaat in de verschillende landen globalisatietrends: binnen Nederland werken grote aantallen Oracle-medewerkers in een grensoverstijgende, specialistische rol. Zij werken wel voor Oracle, maar niet exclusief voor Oracle Nederland. En worden als zodanig niet meegerekend als Oracle Nederland-medewerker.
Daarnaast valt op dat u in de tabel 'softwarebedrijven met de hoogste omzet' andere omzetbedragen noemt, zonder dit verder toe te lichten.
Oracle Nederland heeft een zeer goed fiscaal jaar achter de rug. Een jaar waarin we onze concurrentiepositie hebben versterkt en het vertrouwen hebben gekregen van een groot aantal nieuwe klanten. U kunt de goede resultaten van Oracle Corporation als meer dan representatief beschouwen voor Oracle Nederland. < BR> 
Naschrift
De redactie streeft er bij het samenstellen van de Computable 100 uiteraard naar de juiste cijfers te achterhalen voor de activiteiten van de honderd krachtigste ict-bedrijven op de Nederlandse markt. Hiertoe worden alle in aanmerking komende bedrijven tijdens het onderzoek benaderd, terwijl na afloop ter controle aan diezelfde bedrijven de uitkomsten worden gestuurd en de mogelijkheid wordt geboden daarop te reageren.
Een aantal bedrijven geeft desondanks, om wat voor reden dan ook, geen cijfers vrij, zoals Oracle. Omdat niet opnemen van deze bedrijven geen optie is, maakt de redactie zelf een berekening van het Nederlandse aandeel in de totale omzet. Dit is, zoals uitgelegd en geannoteerd in de Computable 100, een naar rato berekening op basis van wereldwijde cijfers. Om de berekening helder én consequent te houden passen we deze berekening toe op alle bedrijven die hun cijfers niet lokaal bekend maken. Uitsluitend de mededeling dat een bedrijf beter presteert zonder daarbij de cijfers te geven is onvoldoende basis om de uitkomst aan te passen, los van het feit dat de lijst inconsequent en oncontroleerbaar zou worden als de redactie op ieder bedrijf een andere rekensom loslaat.
Wat betreft de deeltabel voor de softwaremarkt heeft de heer Doruiter gelijk, hierbij zijn per abuis de verkeerde cijfers afgedrukt, hier had de in de Computable 100 vermelde omzet moeten staan.
 
Marco van der Hoeven
Redactiecoördinator


 
Johan Doruiter, Vice President & Managing Director Oracle Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-17T00:00:00.000Z Johan Doruiter
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.