Intel en AMD maken China het hof

Investeringen en nieuwe processoren voor ontluikende markt

Intel en AMD willen elkaar de loef afsteken in het ontsluiten van de Chinese markt. AMD wekte vorige week zijn Duron-processorlijn weer tot leven, terwijl Intel een nieuwe chipfabriek bouwt en een samenwerking opzet met de grootste pc-producent in China.

  
Intels assemblage- en testfabrieken snijden de individuele chips uit de chipplakken (wafers), verpakken die in het keramische chipomhulsel en testen het geheel dan op correct functioneren. Dit gebeurt voor de microprocessoren, chipsets en flashgeheugenchips die Intel produceert. Zowel de huidige fabriek in Sjanghai als de nieuwe Chinese fabriek voeren dit werk uit.
Craig Barrett, president van Intel, spreekt berichten tegen dat AMD middels lage prijzen een bedreiging zou vormen voor de Chinese ambities van zijn bedrijf. "China was het land dat het snelst overstapte van de Pentium III naar de Pentium 4, de conversie daar was zelfs sneller dan in de Verenigde Staten", reageert hij op het nieuws dat AMD diens goedkope Duron-processoren weer in de markt zet.
AMD mikt hiermee vooral op China, Latijns-Amerika en andere opkomende markten. Het bedrijf wil in China twee keer zo snel groeien als de algehele markt. Analisten achten dit ambitieuze streven van de processor-underdog niet onrealistisch, gezien AMD's lage prijsniveau en diens kleine marktaandeel. Het bedrijf heeft zijn aandeel in China net boven de 10 procent gekregen.
Levensverlenging Athlon XP
AMD verlengt ook de levensduur van zijn Athlon XP. Die processor zou eind dit jaar uitgefaseerd worden, maar gaat nu over naar het kleinere 90 nanometer-productieproces om dan in 2004 nog mee te kunnen gaan. De producent wil hiermee ook het uitstel van zijn Athlon 64-chip opvangen. Die desktopprocessor zou oorspronkelijk begin dit jaar al op de markt verschijnen, maar maakt nu pas in september zijn debuut. De massaproductie laat dan echter nog op zich wachten.
Volgens vice-president Marty Seyer van AMD's microprocessor-divisie komt de massaproductie op gang bij de overgang naar 90 nanometer. De Athlon 64 wordt in eerste instantie geproduceerd op 130 nanometer, net zoals de werkstation- en serveruitvoering Opteron. Die chips hebben een relatief groot oppervlak (193 vierkante millimeter) en zijn daardoor duurder te produceren dan de huidige Athlon XP-chips (101 vierkante millimeter).
In april vorig jaar maakte AMD nog bekend zijn Duron-lijn te schrappen. De Athlon XP-processoren zouden na de komst van de semi-64-bit Athlon 64-chips, codenaam Clawhammer, afzakken naar de onderkant van het processorbereik. Vorige week lanceerde AMD Durons op kloksnelheden van 1,4 , 1,6 en 1,8 GHz. De jongste Duron verscheen in januari 2002 en draaide op 1,3 GHz.

Fabrieken

Barrett wuift de hernieuwde concurrentie aan de onderkant van het prijsbereik weg. "Wij hebben een concurrerend product, op elk prijsniveau." De topman bezocht vorige week de Chinese stad Chengdu waar Intel een nieuwe assemblage- en testfabriek laat bouwen. "Onze strategie is veel te investeren in onderzoek en ontwikkeling, nieuwe producten, nieuwe fabricagetechnologie en nieuwe fabrieken. We hebben concurrentie op al die gebieden, wij proberen gewoon beter te zijn dan AMD."
Intel investeert tweehonderd miljoen dollar in de nieuwe Chinese productiefaciliteit. De bouw begint in de tweede helft van 2004 waarna de deuren in 2005 moeten openen. In de loop van die tijd steekt Intel 175 miljoen dollar in die nieuwe fabriek. De Amerikaanse chipproducent heeft al een chipverpakkingsfabriek in Shanghai, ter waarde van vijfhonderd miljoen dollar.
Het bedrijf opent ook een systeemontwerpcentrum in Taiwan voor communicatieproducent en investeert veertig miljoen dollar in een ontwerpcentrum in Maleisië en nog eens honderd miljoen dollar in chiponderzoek in dat land. De Aziatische regio is goed voor veertig procent van Intels omzet.

Chinese pc-markt

China is voor veel ict-leveranciers echter nog onontgonnen terrein. AMD kreeg daar in juni de wind mee toen Hewlett-Packard twee pc-modellen lanceerde met Athlon XP-processoren. HP is de op vijf na grootste pc-verkoper in China en heeft een marktaandeel van vijf procent. De grootste pc-leverancier is het Chinese Legend Computer, met een marktaandeel van ruim dertig procent en een jaarlijkse omzet van zeker twee miljard dollar.
Die Chinese pc-producent, oorspronkelijk opgericht als HP- en Toshiba-distributeur, weet al jaren de buitenlandse concurrentie ver voor te blijven. Intel heeft eind vorige week juist met Legend een samenwerkingsverband opgezet. De twee partners openen een ontwikkelcentrum in Legends kantoor te Beijing. Het centrum richt zich op consumententoepassingen als thuisnetwerken, pc-tv-verbindingen, taakgerichte computers, pc-beveiliging en andere toepassingen voor het 'digitale huis'. De verwachting is dat dit initiatief slechts een eerste stap is in het aanhalen van de banden met China.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.