Managed hosting door True

'Concurrentie uitbesteding moordend'

Pinkroccade gaat voorlopig niet verder snoeien in personeel

De concurrentie tussen de ict-dienstverleners die azen op uitbestedingsopdrachten is moordend. Volgens Henk Bosma, bestuursvoorzitter van Pinkroccade, is de marge bij met name desktop-beheer gehalveerd. "Winst maken we er nog wel op."

  
Ict-dienstverlener Pinkroccade heeft tienduizend vierkante meter kantoorruimte over. Het bedrijf probeert de door personeelsreductie leegvallende plekken zoveel mogelijk te verzamelen. In Baarn staat al tijden vierduizend vierkante meter te huur. "Dat raken we aan de straatstenen niet kwijt", zei bestuursvoorzitter Bosma afgelopen vrijdag bij het toelichten van de halfjaarcijfers. In Amsterdam staat een deel van dit pand aan de Paalbergweg te huur.
Bosma lichtte vorige week vrijdag de halfjaarcijfers toe van Nederlands op vier na grootste ict-dienstverlener. Vooral in de nutswereld en de sociale zekerheidssector vallen uitbestedingscontracten voor desktop-beheer te halen. Een deel van Pinkroccades verwachte inkomsten door contractvernieuwing komt hieruit.
De lagere tarieven resulteren in minder winst. Besparen op kosten van beheer en het sluiten van nieuwe deals compenseren dit verlies, aldus Bosma. Nieuwe deals zijn echter schaars. "Het is tijd dat de economie aantrekt, anders wordt het saai."
Met name IBM is een geduchte nieuwe concurrent. Volgens de topman gaat de opdracht van Delta Lloyd vrijwel zeker naar IBM. Hij noemde ook Atos Origin als concurrent. "Je kunt er wel aan zien dat de ict-branche volwassen wordt. We werken regelmatig met beide bedrijven samen. En soms zijn we felle concurrenten."

Naar Polen

Rendementen op ict-diensten zoals enkele jaren geleden, worden voorlopig niet meer gerealiseerd, aldus Bosma. "Daar geloof ik niet in." De tarieven blijven laag, anders gaan deze opdrachten naar India of Polen, aldus de bestuursvoorzitter.
Pinkroccade zal de uitbestedingsmarkt niet verlaten, zei Bosma. "Daar moet je blijven zitten. Het levert veel terugkerend werk op." Wel wil het bedrijf het aandeel in de detachering verminderen. "Zes jaar geleden vertelde ik dat ook al. Ik kreeg toen vier jaar lang ongelijk, dus hebben we ons aangepast. En daar heb ik nou weer spijt van."
Bosman stelde vorige week dat de dienstverlener voorlopig niet meer gaat snoeien in personeel. Het aantal medewerkers van Pinkroccade daalt het komende half jaar nog met zo'n 250, het grootste deel is het gevolg van verloop, met een klein aantal worden vertrekregelingen getroffen. "We zijn met het fijne slijpwerk bezig."
Bosma: "We doen veel uitbestedingsprojecten. Het gevolg daarvan is dat we overal stukjes infrastructuur hebben staan. Die zijn we sinds vorig jaar sneller aan het integreren. Dat levert besparingen op, ook in arbeid."
In totaal heeft het bedrijf dan 7300 medewerkers in dienst. Dat is exclusief de 120 medewerkers die het bedrijf met ingang van afgelopen maandag overnam van krantenuitgever PCM, maar inclusief de 75 die het overnam van Vendex-KBB. Begin dit jaar telde Pink 8147 personeelsleden.
Vorige week maakte het de halfjaarcijfers bekend: 7,5 miljoen euro winst. Bosma: "Da's een stuk beter dan vorig jaar. Toen was het in dezelfde periode maar 4 ton." De omzet bedroeg de eerste zes maanden 372,1 miljoen euro. Het eerste halfjaar van 2002 bedroeg de omzet 418,6 miljoen euro.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.