Microsoft voert 'schikking' al uit

Rechter moet overeenkomst met Justitie nog goedkeuren

Microsoft is begonnen met uitvoering van de schikking die het in november heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Rechter Colleen Kollar-Kotelly moet deze schikking nog ratificeren. Toch doet het concern alsof het reeds tegemoetkomt aan het hof.

De Windows-leverancier doet nu vier dingen in het kader van het schikkingsvoorstel. Wijzigingen in Windows middels het vorige week gelanceerde derde pakket lapmiddelen (Service Pack 3, ofwel SP3) voor Windows 2000 en het aanstaande SP1 voor opvolger Windows XP. Verder herziet Microsoft zijn contracten met pc-producenten. Ook onthult het technische informatie (application program interfaces, api's) over zijn software. Tot slot lanceert het een nieuw licentieprogramma om technische gegevens over Windows' communicatieprotocollen beschikbaar te stellen.
De aanpassingen in de SP's bieden gebruikers en computerproducenten de mogelijkheid Microsofts geïntegreerde applicaties te verbergen en andere programma's als standaard in te stellen. De meegeleverde programmatuur is echter nog wel aanwezig. SP1 voor XP moet eind augustus of begin september uitkomen.
De herziene licentiecontracten voor pc-fabrikanten reageren op klachten van onder meer Sony, Gateway en Hewlett-Packard dat hun intellectuele eigendom door eerdere uniforme contractwijzigingen in handen kwam van Microsoft. Het gaat hier onder meer om drivers en applicaties van de hardwareproducenten.

Code onthullen

Verder komt Microsoft met informatie over 113 protocollen voor de communicatie tussen de client- en serveruitvoeringen van zijn Windows-besturingssystemen. Dit valt onder het nieuwe Communications Protocol Licensing Program waarbij geïnteresseerden onder non-disclosure taakgerichte protocol-pakketten kunnen aanschaffen voor vijf dollar per server.
Eind deze maand onthult het bedrijf publiekelijk 272 programmeerinterfaces voor applicaties (api's) die aansluiting bieden op de toepassingen die Microsoft meelevert en integreert met Windows. Hieronder bevinden zich browser Internet Explorer, e-mailclient Outlook Express, multimediaprogramma Media Player, en de Java Virtual Machine van het bedrijf. Over laatstgenoemde software heeft Java-schepper Sun Microsystems een rechtszaak aangespannen.
Volgens Microsofts vice-president Brad Smith zijn er nu nog maar één api en één protocol die het bedrijf niet onthult. Dit betreft de api voor Windows-bestandsbeveiliging - die, indien vrijgegeven, volgens Smith meer virusgevaar zou opleveren - en het Secure Remote Procedure Call-protocol (RCP), waarvan de huidige versie een beveiligingsgat heeft. Smith zegt dat er binnenkort een lapmiddel uitkomt.
De wel beschikbare api's en protocollen zijn nog niet eerder vrijgegeven. Eerder verklaarde Microsoft dat alle informatie over zijn software openbaar verkrijgbaar is middels zijn ontwikkelaarsnetwerk. Hiermee verdedigde het zich tegen beschuldigingen van verborgen technische Windows-informatie, die het oneerlijk concurrentievoordeel zou geven.

Gehoorzamen

De schuldig bevonden softwaremonopolist stelt met deze stappen tijdig en correct te gehoorzamen aan het schikkingsvoorstel. Deze claims zijn ironisch gezien de oorzaak van de antitrustzaak: het concern heeft zich niet gehouden aan de 'overeenkomst voor goed gedrag' van Justitie die het in 1994 heeft ondertekend. Analisten doen de huidige stappen dan ook af als pr-maneuvre.
Ondertussen zijn er nog de negen resterende staten (oorspronkelijk achttien) die strengere maatregelen eisen. De andere negen staten hebben zich achter de schikking van Justitie geschaard, nadat daarin enkele punten waren aangepast. De negen doorprocederende staten achten de schikking veel te mild. De rechter beraadt zich nog.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.