EMC lijft Data General in

Opslagspecialist verkrijgt toegang tot open wereld

EMC Corporation neemt 'naaste buur' Data General over via een aandelenruil met een waarde van 1,1 miljard dollar. Daarmee kan het florerende bedrijf uit Massachusetts ook de servermarkt met opslagsystemen bedienen.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Data General, maar zal naar verwachting voor het einde van dit jaar zijn voltooid. EMC is nu nog actief als leverancier van geheugendisks en data-opslagsoftware voor mainframecomputers. Inclusief Data General kan de opslagspecialist voortaan op een veel grotere markt opereren. Data General levert namelijk data-opslagsystemen voor midrange-servers en beschikt over twee grote productlijnen: de Aviion-servers (Unix en Windows NT) en de Clariion-opslagproducten. Wereldwijd werken er bij EMC 12.000 medewerkers (Nederland: 75). Bij Data General 5000 (Nederland: 30).

Pooling-of-interests

Met EMC gaat het crescendo. Het boekte over 1998 een omzet van 3,8 miljard en een winst van 793 miljoen dollar. Het bedrijf wil in 2001 een omzet van tien miljard dollar bereiken door autonome groei en overnames. Minicomputer-pionier Data General daarentegen beweegt een stuk stroever. Het derde kwartaal van boekjaar 1999 eindigde in de min (3,1 miljoen dollar). De investeringen in een verkoopapparaat om de Clariion-opslagsystemen direct aan eindgebruikers te slijten, waren hier debet aan. Het boekjaar 1998, dat eind september 1998 sloot, verliep zelfs rampzalig: een omzet van 1,5 miljard en een verlies van 152,4 miljoen dollar als gevolg van stilvallende groei, teruglopende marges en forse reorganisaties. Door de beroerde resultaten werd er eind vorig jaar volop gespeculeerd over een verkoop aan bedrijven als IBM, Storagetek, Hewlett-Packard en Sun Microsystems. Topman Ronald Skates beweerde toen nog dat zijn bedrijf een eigen koers zou blijven varen.
Nu, driekwart jaar later, liggen de kaarten er anders bij en kaapt EMC het eveneens uit Massachusetts afkomstige Data General weg voor de neus van andere leveranciers van opslagsystemen. Volgens Steven Baxter, vice-president Data General Europa, wist EMC zijn directie te overtuigen door met een zogeheten pooling-of- interests-voorstel te komen. "Dit is een belastingvrije aandelenruil waarbij de afspraak geldt dat de koper het opgekochte bedrijf twee jaar lang niet grondig mag herstructureren, zoals het afstoten van de server-tak. In onze optiek ontstaat er zo een financieel sterke organisatie waarbij klanten terecht kunnen voor al hun strategische gegevensopslag."

Open architectuur

Mel Taylor, manager business development bij Storagetek Noord-Europa, vindt de overname een logische keus. "EMC zocht een toegang naar de open wereld. Zijn Symmetrix-technologie was te gesloten. Door Data General in te lijven, krijgt EMC de beschikking over de veelgevraagde open Clariion-architectuur." Taylor beweert dat Storagetek geen belangstelling had voor Data General. "Wij zoeken geen server-bedrijf, maar richten ons meer op versterking van onze consultancy-activiteiten."
De overname van Data General volgt vlak na de inlijving van Sequent door IBM. Analisten verwachten een verdere consolidatie in de servermarkt, met NCR en Unisys als de meest aantrekkelijke kandidaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.