Belegger zegt vertrouwen in softwarebedrijven op

Vooral zwakke mainframe-markt nekt ontwikkelaars

Na het inzakken van dotcom-bedrijven op de Amerikaanse beurzen, zijn het nu de gevestigde softwarebedrijven die klappen krijgen. Computer Associates, BMC en Informix zetten de toon met een winstwaarschuwing. Vooral tegenvallende verkopen op de mainframe-markt lijken de oorzaak.

Computer Associates (CA) bezorgde beleggers de meest onaangename verrassing. Dit bedrijf kwam met een winstwaarschuwing voor het eerste fiscale kwartaal, die 80 procent lager lag dan de schatting van analisten. Computer Associates kondigde aan dat de omzet over het eerste kwartaal uit zal komen tussen de 1,25 en 1,3 miljard dollar, een lichte stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal van dit jaar verwacht CA eveneens minder om te zetten dan gepland. Ook BMC en Informix hebben gewaarschuwd voor tegenvallende financiële resultaten in het lopende kwartaal. De aandelenbeurzen reageerden heftig op deze aankondigingen.

Traditioneel

Eerder dit jaar waren het Internetbedrijven die door beleggers op hun plaats werden gezet, nu is het de beurt aan gevestigde, meer traditionele, softwarebedrijven. Computer Associates was na het bekendmaken van de waarschuwing het meest verhandelde aandeel in New York. CA verloor op de beurs 42 procent van zijn waarde. Op de Nasdaq was BMC het meest verkochte aandeel, waarmee het bedrijf 40 procent van zijn waarde moest inleveren.
In het kielzog van deze bedrijven gingen ook de koersen van andere softwarebedrijven naar beneden. Onder hen IBM en Oracle. De laatste heeft bovendien nog eens te maken met extra negatief sentiment wegens het terugtreden van tweede man Ray Lane, door analisten beschouwd als stabiliserende factor naast Larry Ellison.

Mainframe software

De belangrijkste reden voor de tegenvallende resultaten van gevestigde softwarebedrijven is de zwakke markt voor mainframe-software. Vooral Computer Associates en BMC zijn hier zwaar door getroffen. Analisten noemen grote investeringen vóór de millenniumwisseling, onder anderen voor testsystemen, als mogelijke oorzaak. Volgens IDC is de verkoop van servers van meer dan een miljoen dollar met 18 procent gedaald. Ondernemingen lijken hun IT-investeringen in grote systemen maar weer langzaam te hervatten.
Deze ontwikkeling speelt ook IBM parten. Op de berichten naar aanleiding van de waarschuwingen van CA en BMC, dat het niet goed gaat met de verkoop van mainframes en mainframe-software, zakte het aandeel IBM met 4 procent. Analisten, onder meer van Gartner en Merrill Lynch, verwachten dat die markt pas in het najaar zal aantrekken. Met name Europa laat het in deze periode afweten, waar zich in de Verenigde Staten een voorzichtig herstel heeft ingezet. De traditioneel zwakke zomerperiode in Europa geeft weinig hoop op een spoedige opleving van de mainframe-verkoop.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-14T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.