Bonden eisen invloed

'Dat we niet representatief zijn, is absurd'

De strijd tussen ict-directies en vakbonden verhardt, blijkt uit diverse conflicten. De bonden wijzen op hun groeiende aanhang en eisen meer invloed. De directies blijven de vakorganisaties de deur wijzen.

Getronics' personeelsdirecteur Mattijs Kropholler hield de demonstrerende vakbonden ijskoud op afstand. "Ik wil best een nieuwe afspraak maken, maar over de salarissen onderhandel ik niet." CMG wil bij de reorganisatie van de vestigingen in Groningen en Leeuwarden evenmin vakbonden aan tafel. CNV, die 81 van de 118 met ontslag bedreigden vertegenwoordigt: "Dat we niet representatief zijn, is absurd." Bij andere bonden zit 12 procent van de betrokken medewerkers.
De bonden zijn evenmin betrokken bij de tweede reorganisatie van Pinkroccade Industrious in Amersfoort. Bedrijf en or onderhandelen over een vertrekregeling voor veertig tot zestig van de achthonderd medewerkers. De sanering van detacheerder Aino in Houten verloopt vergelijkbaar. "Die ondernemingsraad ging akkoord met 20 procent minder loon", meldt FNV-onderhandelaar Jan Paul Veenhuizen. "Daarover kan de or niet beslissen. Het is een cao-onderwerp. Omdat er geen cao is, moet het bedrijf met individuen onderhandelen."
Baan schoof een plan van CNV'er Wim Burggraaf terzijde. De erp-leverancier ontslaat 130 medewerkers en verhuist de onderzoekspoot deels naar India. Burggraaf vermoedt dat moederbedrijf Invensys de bezuinigingsslag herhaalt. Hij wilde die poot direct grotendeels verplaatsen, in ruil voor een sociaal plan dat meer ruimte geeft om werk te zoeken. Baan wilde dat niet, volgens Burggraaf uit angst dat de beste medewerkers eerst vertrekken.
CNV-onderhandelaar Maurice Limmen ziet de verhoudingen verder verslechteren. Ook hij verwacht nieuwe ontslagen. "Veel bedrijven verwachtten verbetering na de zomer. Dit herstel blijft uit."
 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-05T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.