Goedkoop is duurkoop

"De gebeurtenissen in de VS en de daaropvolgende recessie in de wereld van de automatisering hebben voor de broodnodige peper in de konten van de Nederlandse it'er gezorgd", stelt Jan Baelemans.

Onderdanig
Meneer Derksen weet als zoveelste directeur niet waar hij het over heeft. Er is genoeg positieve mentaliteit op de werkvloer te vinden. Het algemeen management is vaak te kortzichtig of beperkt om deze mentaliteit aan te boren en ook positief te gebruiken. Dit heb ik helaas al bij meerdere bedrijven gezien. Dat de Indiase werknemer er nu een andere cultuur op nahoud (zeer waarschijnlijk systematisch de schoenen kussen van het management team) betekent nog niet dat zijn mentaliteit beter is. Die cultuur is namelijk gebaseerd op het onderdanig volgen van wat het baasje zegt. Europeanen daarentegen hebben gelukkig een eigen wil en denkvermogen. Dom genoeg wordt hier dus nauwelijks gebruik van gemaakt. Een voorbeeld: met onze werkweek van veertig uur (die vaak als kort wordt aangeduid door managers van multinaltionals) zijn wij nog altijd productiever dan de de Amerikaanse it'er in zijn 60- tot 80-urige werkweek. Een manager als de heer Derksen zal zeer waarschijnlijk prat gaan op de goedkope Indiase werknemer die precies doet wat 'ie zegt. Het logische gevolg is dat. Derksen over een paar jaar moet gaan zoeken naar nieuwe goedkope werknemers, omdat z'n huidige veestapel is uitgeblust, een kennisachterstand heeft, en ongemotiveerd is door de lage lonen.
 
Jurriaan Wittenberg
 
In 'Arbeidsmoraal Nederlandse it'er te laag' (Computable, 11 juni 2004) komen Coks Stoffer van EDS en Cees Derksen van Logica CMG aan het woord over de verschillen tussen de Nederlandse it'er en zijn Indiase collega. Het enige argument waar ik mee kan instemmen is de opmerking dat de Indiase it'er goedkoper is. Dit is tot op heden volgens mij ook het enige argument dat ervoor zorgt dat programmeerwerk wordt uitbesteed, naast het feit dat de Indiase it'er minder problemen heeft met saai werk. Dit is een ontwikkeling die we al vaker gezien hebben (bij de textiel-, chemische- en auto-industrie en dergelijke), recentelijk zelfs bij Neerlands enige schoenfabriek Van Bommel (waar ook Van Gils tegenwoordig deel van uitmaakt). Het ontwerp blijft in Nederland, het snij- en stikwerk gaat naar Polen.

Euforisch

Op het gebied van productiviteit en werkmentaliteit zijn grote vraagtekens te zetten. Niet altijd is een grotere productiviteit ook efficiënter en doelgerichter. Zeker in het kader van cultuur-, taal- en perceptieverschillen zullen kwaliteit en effectiviteit afnemen, waardoor meer inspanning gestoken moet gaan worden in controle van het uitgevoerde werk en waarschijnlijk herstel van fouten en verkeerd geïnterpreteerde zaken. Hierdoor wordt ook veelal het simpelere werk uitbesteedt; de moeilijke zaken blijven vaak aan de eigen it'er gegund.
Dan de werkmentaliteit. Er wordt euforisch gedaan over het feit dat de Indiër zijn studieboeken meeneemt naar zijn werk. Mijn baas betaalt mij om mijn werk uit te voeren. Studie doe ik (voornamelijk) in mijn eigen tijd. Als mijn werkgever mij gaat betalen om te studeren, zal ik ook mijn studieboeken meenemen naar mijn werk. Over werkmentaliteit en arbeidsmoraal gesproken.
De gebeurtenissen in de VS en de daaropvolgende recessie in de wereld van de automatisering hebben voor de broodnodige peper in de konten van de Nederlandse it'er gezorgd. Ik denk dat de beide heren terug moeten keren op de grond in plaats van de verkeerde indruk van de Indiase it'er te geven. De besten zijn allemaal al in het verleden naar de VS vertrokken omdat ze daar het tigvoudige van het salaris krijgen.
Bovendien kan iemand kan nog zo zijn best doen en zo productief zijn als maar mogelijk is, hij wordt afgerekend op het werk en resultaat wat hij aflevert. We hebben in het verleden gezien (Philips' lampen) dat goedkoop vaak uitdraait op duurkoop. Waarom zou dit in de it anders zijn?

 
Jan Baelemans, informatie analist

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-25T00:00:00.000Z Jan (e.a.) Baelemans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.