IT geen vetpot voor academici

Personeelsverloop stijgt volgens Berenschot naar recordhoogte

Automatiseerders met een hbo- of academische opleiding verdienen gemiddeld minder dan hun voormalige studiegenoten die in andere sectoren werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Berenschot Informatica. De hooggeschoolden verdienen in de IT-sector 80.600 gulden. Het landelijk gemiddelde bedraagt 86.200.

Het verschil in gemiddelde leeftijd kan een verklaring vormen voor de achterstand in salarissen voor de hoog opgeleide automatiseerders. De IT staat bekend als een sector met jonge werknemers, waardoor de jaarsalarissen lager liggen dan in andere branches. Automatiseerders met een basis- of middelbare opleiding zijn beter af dan mensen met een vergelijkbare scholing, die in andere sectoren werken. Middelbaar geschoolde IT'ers verdienen gemiddeld 71.200. Het gemiddelde jaarsalaris van alle werknemers met deze opleiding bedraagt 59.000. Automatiseerders met een basisscholing krijgen 69.500. Landelijk gezien bedraagt het gemiddelde jaarsalaris 52.000 gulden.

Record

De salarisenquête van Berenschot Informatica geeft aan dat het personeelsverloop in de automatisering tot recordhoogte is gestegen. In 1998 zal 10,6 procent van de werknemers elders een baan vinden. Dit percentage is sinds 1983 niet zo hoog geweest. Het verloop is het grootst bij computerdiensten (13,3 procent), gevolgd door het bedrijfsleven algemeen (11,2 procent). De banken en verzekeringsmaatschappijen hebben geen problemen. Hun verloop van 5 respectievelijk 6 procent is gezond te noemen. De belangrijkste redenen voor vertrek zijn salarisverbetering en gebrek aan uitdaging in het werk. Tevens blijkt dat 56 procent van de mensen minder dan vier jaar in de huidige functie werkzaam zal zijn. Dit duidt op een groot aantal interne verschuivingen en promoties bij de bedrijven.

Salarisgroei

Adviesgroepmanager W. Pelger van Berenschot geeft aan dat het gemiddelde jaarsalaris in de automatiseringsbranche 76.600 gulden bedraagt. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Zoals Computable onlangs meldde gaan de onderzoekers van De Breed en Partners uit van een salarisstijging van meer dan 10 procent. Het verschil is verklaarbaar. De Breed en Partners kijkt naar de salarisgroei van de werknemers, terwijl Berenschot uitgaat van functiegroepen. In deze laatste benadering kan het gebeuren dat een werknemer promoveert naar een nieuwe functiegroep, met bijbehorende salarisgroei, maar het gemiddelde loon van deze nieuwe categorie omlaag brengt, omdat hij in de laagste schalen terechtkomt. Op deze manier daalt het salaris van de functiegroep, maar verdient de individuele automatiseerder meer.
Banken en verzekeraars betalen het best. Automatiseerders verdienen in deze sector meer dan 82.000 gulden. In het algemene bedrijfsleven bedraagt het jaarsalaris bijna 80.000. Bij computerdienstverleners en non-profit organisaties zijn de automatiseerders het slechtst af met een inkomen van 73.800 respectievelijk 72.700 gulden per jaar.
Het aantal vrouwen is toegenomen. Van de automatiseerders is 12.1 procent vrouw. Vorig jaar was dit 9.7 procent. Het percentage vacatures bedraagt 13.5 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.