Bonden: Weinig ontslagen bij Digital

Nederlandse vestiging gespaard voor wereldwijde ontslaggolf na overname door Compaq

De overname van Digital door Compaq zal ook in Nederland tot ontslagen leiden. Hoewel niemand weet hoeveel arbeidsplaatsen op de tocht staan, vermoeden betrokkenen dat de schade in Nederland mee zal vallen. De schattingen lopen uiteen van "enkele tientallen" tot "ongeveer honderd".

Betrouwbare bronnen hebben inmiddels aangekondigd dat door de overname wereldwijd 15.000 werknemers van Digital hun baan verliezen. Dat is 27 procent van het huidige aantal; momenteel telt het bedrijf 54.0000 medewerkers. Voorzitter Klaas Nienhuis van de ondernemingsraad van Sales & Service-afdeling van Digital te Utrecht denkt niet dat dit percentage in Nederland van toepassing is. Hij vindt het evenmin reëel te verwachten dat er helemaal geen ontslagen in ons land vallen. Ans van Uffelen, die bij FNV Dienstenbond Digital in de portefeuille heeft, verwacht "geen drastische toestanden".

Vestiging Nijmegen

Sim�ne Verlaan, bestuurder van vakbond De Unie zegt dat de overname ongetwijfeld personele gevolgen zal hebben. Toch verwacht ze geen grote klappen. Een grote klap zou volgens haar het opdoeken van een vestiging zijn of het ontslag van enkele tientallen mensen. Analist Marcel Warmerdam van IDC verwacht ongeveer honderd ontslagen in Nederland. Hij vermoedt dat er arbeidsplaatsen verloren zullen gaan in het Europees distributie- en reparatiecentrum van Digital in Nijmegen. Compaq beschikt zelf ook over een distributiecentrum. "Ik neem aan dat ze dit in elkaar gaan schuiven", aldus Warmerdam.

Staffuncties

Ook Verlaan verwacht gevolgen voor de mensen in Nijmegen. OR-voorzitter Ruud Haefkens van de Nijmeegse vestiging maakt zich vooralsnog geen zorgen. "We hebben hier een overvloed aan uitzendkrachten en enkele zaken hebben we uitbesteed. We beschikken dus over een redelijke buffer." Haefkens oppert de suggestie dat de reparatie-afdeling van Digital als een zelfstandig bedrijf verder kan gaan als Compaq hier geen behoefte aan heeft.
Verder kunnen enkele staffuncties in Utrecht op de tocht komen te staan. Als Digital en Compaq besluiten zich in één hoofdgebouw te vestigen, zal dit volgens Warmerdam ten koste gaan van administratieve krachten. Verkooppersoneel en productiemensen hoeven zich gezien de situatie op arbeidsmarkt volgens de analist weinig zorgen te maken.

Fusie gaat door

De betrokkenen willen geen getallen noemen, omdat er nog geen duidelijkheid bestaat over de gevolgen voor Nederland. De Nederlandse beleidsmakers bij Digital en Compaq zwijgen als het graf zolang de overname nog niet is voltooid. Er zijn aanwijzingen dat de overname begin juni volgens plan zal worden afgerond. Compaq-topman Eckhard Pfeiffer zal in dat scenario dinsdag 16 juni op de beurs PC Expo in New York de publieke aankondiging van de succesvolle overname doen. Bronnen binnen Compaq gaan er overigens vanuit dat "de overname begin juni gewoon doorgaat". Pfeiffer zal in zijn toespraak schetsen wat er direct na de overname staat te gebeuren. "Hoe gaan we nu verder, gaan we Digital integreren of niet, dat soort vragen", aldus een ingewijde. De goedkeuring voor de overname door de Federal Trade Commission wordt voor het einde van deze maand verwacht. De aandeelhouders van Digital nemen 11 juni een beslissing.

Spanning

De onduidelijke situatie brengt volgens CNV-er Bert Benthem spanning en onzekerheid met zich mee voor het personeel in Nederland. Voor De Unie zijn de berichten over het massa-ontslag aanleiding om op korte termijn een gesprek aan te vragen met de directie van Digital. Er heeft al overleg plaatsgevonden tussen Digital, de vakbonden en de ondernemingsraad. De bonden hebben nog geen contact gehad met vertegenwoordigers van Compaq. Het volgende overleg staat op 26 mei in de agenda.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.