Infosoft komt met de schrik vrij

Na mislukt avontuur met LCI kiest Belgische softwarefirma voor Centric

De Harelbeekse softwarefirma Infosoft heeft de ineenstorting van LCI ternauwernood overleefd. Het bedrijf maakte zich los van de Nederlandse automatiseerder vlak voordat het Oostenrijkse fraudeschandaal in september vorig jaar aan het licht kwam. Inmiddels gaat Infosoft op herhaling: de overname door Centric moet de firma de gehoopte schaalvergroting brengen.

Bij het 25-jaar oude Infosoft zijn negentig mensen werkzaam. Vorig jaar bedroeg de omzet negen miljoen en de winst tweehonderdduizend euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in Oracle-technologie. Naast een aantal standaardpakketten biedt het maatwerksoftware en infrastructuurdiensten. Tot de oplossingen behoren datapakhuis- en internettoepassingen, een financieel- en een relatiebeheerpakket en hulpmiddelen voor het beheer van servers, printers en batchverwerkingen. Volgens directeur Vanpoucke concurreert Infosoft met SAP, Oracle en Peoplesoft aan de bovenkant van de markt, en komt het daaronder vooral Navision tegen. 
Nadat Computable eind vorig jaar in een artikel over de surseance van LCI vanwege de Oostenrijkse fraudezaak had bericht dat ook de Belgische dochteronderneming Infosoft ten onder was gegaan, hingen Nederlandse klanten verontrust aan de telefoon. Directeur Lionel Vanpoucke kon ze geruststellen: "Wij zijn nog springlevend!" In alle hectiek rond het uiteenspatten van LCI en de vele werkmaatschappijen die wel of niet mee tenonder waren gegaan, werd Infosoft ten onrechte als een van de slachtoffers aangeduid. "Met als gevolg dat de concurrentie er gelijk misbruik van maakte en klanten van ons benaderde", aldus Vanpoucke.
"Ik heb kennelijk op voorhand een goede neus gehad", stelt hij vast. Op 20 april 2001 kwam de directeur na ruim een jaar soebatten met de toenmalige topman van LCI, Sam Asseer, overeen dat hij een meerderheid (55 procent) van de aandelen kon terugkopen. LCI zou het restant van 45 procent voorlopig houden, waarbij Vanpoucke de optie had om dat deel ook terug te krijgen wanneer de automatiseerder in problemen zou geraken. Op 17 december was het zover: de LCI Technology Group ging failliet en Vanpoucke nam contact op met de curator om het terugnemen van het resterende belang te regelen.

Nooit van de grond

Infosoft besloot zich in september 1997 te laten overnemen door LCI om toegang te krijgen tot een internationalere markt voor zijn softwarepakketten. "Dat kwam echter nooit van de grond", vertelt Vanpoucke. "LCI was vooral bezig met de ontwikkeling van de Smartpen. Het bedrijf bleek sterk technologie- en hardwaregeoriënteerd en geen applicatiebedrijf." In januari 2000 gaf hij aan dat hij zijn bedrijf wilde terugkopen, maar Asseer wilde Infosoft in eerste instantie niet kwijt. Uiteindelijk werd de constructie bedacht waarbij LCI minderheidsaandeelhouder zou worden en een derde partner werd gezocht. Tijdens die zoektocht kwam Vanpoucke in contact met Centric, dat via het beursgenoteerde Centric KSI tevens in België actief is. "Dat is een bedrijf dat wél weet wat beheerapplicaties zijn. Onze producten sluiten ook goed aan bij de toepassingen waarvan de Centric-klanten gebruikmaken."
Nadat LCI ten onder was gegaan startte hij gesprekken met Centric over een totale overname. "Ik heb het bedrijf extra goed geëvalueerd, want ik wil natuurlijk niet dat ons hetzelfde overkomt als onder het LCI-bestuur." Voor Vanpoucke staat echter vast dat zijn bedrijf een sterke partner nodig heeft om de softwareproducten van Infosoft ook buiten België aan de man te brengen. "Met Centric hebben we in ieder geval een goede toegang tot de Nederlandse markt." Bij deze Nederlandse automatiseerder werken drieduizend medewerkers, verspreid over Nederland, België en Duitsland. Voor Centric betekent de acquisitie van Infosoft een versterking van de positie in België, een aanvulling op de eigen producten en een uitbreiding van de activiteiten naar branches als de groothandel, bouwsector en woningcorporaties.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-17T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.