IBM-topman getuigt in Microsoft-antitrustzaak

Directeur Garry Norris van computerfabrikant IBM zal getuigen voor het Amerikaanse ministerie van Justitie in diens antitrustzaak tegen Microsoft. Deze nieuwe getuige zal verklaren dat de aangeklaagde softwareleverancier inderdaad misbruik maakt van de dominante marktpositie van diens besturingssysteem Windows.

De getuigenis van Norris is van groot belang voor Justitie, dat tot op heden geen overtuigende steun had voor de stelling dat Microsoft PC-fabrikanten in een wurggreep houdt. IBM-directeur Norris voerde van 1995 tot 1997 de onderhandelingen met Microsoft over de belangrijkste licenties voor het gebruik van Microsofts software. Zijn verklaring gaat over 'de gevolgen van de afwezigheid van een commercieel geschikt alternatief voor Windows', aldus bij de rechtbank ingediende paperassen van Justitie. Dergelijke uitspraken kwamen vorig jaar al naar buiten in de geschreven verklaring van Gateway-directeur James von Holle.

Opnieuw getuigen

Verder roept het ministerie twee getuigen opnieuw op: professor Edward Felten van Princeton University en econoom Franklin Fischer van het Massachuchetts Institute of Technology (MIT). Felten zal verder ingaan op de technische aspecten van de integratie tussen Windows en de webbrowser Internet Explorer. Fischer getuigt over de monopoliepositie die Microsoft volgens Justitie heeft. Het proces zal later deze maand worden voortgezet.
Microsoft rondt zijn verdediging af door getuigen van buiten de eigen gelederen op te roepen. Tot nog toe liet het bedrijf alleen eigen directieleden aan het woord komen, maar nu zijn America Online-directeur David Colburn en ex-Symantec-president Gordon Eubanks aan de beurt. De Microsoft-advocaten stellen dat de eerstgenoemde manager door diens overname van Netscape een grote concurrent is geworden. Overigens getuigde Colburn vorig jaar voor Justitie in de eerste helft van het proces. Microsofts tweede getuige zal het vooral hebben over innovatie in de software-industrie.

Snelle verandering

Tot slot roept het aangeklaagde bedrijf econoom Richard Schmalensee op. Deze expert moet Microsofts kernbetoog houden. De strekking daarvan is dat de IT-industrie zo snel verandert dat geen enkel bedrijf een dominante positie kan behouden. Overheidsbemoeienis is dan ook overbodig, aldus Microsoft. Advocaat Bill Neukom wijst in dit verband op de overname van Netscape door AOL. Bij die aankoop, met een waarde van tien miljard dollar, komt ook een zakelijke relatie met computerfabrikant Sun Microsystems om de hoek kijken waardoor de verhoudingen in de IT-industrie weer anders liggen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.