Mede-oprichter TI overleden

Sir Cecil Howard Green, mede-oprichter van elektronicareus Texas Instruments, is vorige maand op 102-jarige leeftijd overleden in zijn woning te La Jolla (Californië). TI-topman Green begon zijn carrière echter in de mineraal- en olie-industrie.

  
"Onze agressieve marktbenadering heeft de Japanse elektronica-industrie veroorzaakt", claimde wijlen Sir Cecil Green, mede-oprichter van Texas Instruments.
De in Whitefield (nabij Manchester) geboren Brit emigreerde op zesjarige leeftijd naar Toronto (Canada) en vervolgens naar San Francisco. Daar doorstond hij de grote aardbeving van 1906, waaruit zijn interesse in geofysisch onderzoek is ontstaan. Green kwam in 1930 in dienst als chef van een veldteam bij Coronado-dochter Geophysical Service (GSI), dat bodemonderzoek deed om mineralen en olievelden in kaart te brengen.
Green klom op binnen het bedrijf, en kocht eind 1941 samen met drie partners GSI, toen bleek dat de Coronado-eigenaren die divisie wilden verkopen. Geophysical begaf zich geleidelijk op andere terreinen, waaronder elektronica. Gedurende de Tweede Wereldoorlog leverde het bedrijf ook meetinstrumenten aan het leger, inclusief apparatuur voor de detectie van onderzeeboten, later leidend tot complete radarsystemen voor militaire toepassingen.

Halfgeleidermarkt

Het bedrijf werd in 1951 omgedoopt tot Texas Instruments, waarbij de oorspronkelijke activiteiten van Geophysical onder die naam werden ondergebracht in een dochteronderneming. Vervolgens stortte TI zich op de halfgeleidermarkt door bij Bell Labs een licentie aan te schaffen op de vindingen van William Shockley, bekend als de vader van de transistor.
Green verklaarde de vroege halfgeleiderstappen van zijn bedrijf en de daaruit resulterende groei uit de blik op internationale markten. TI keek verder dan alleen de Amerikaanse markt. Volgens de oprichter waren buitenlandse concurrenten ook scherper dan die in de VS. "Onze agressieve marktbenadering heeft in wezen de Japanse elektronica-industrie veroorzaakt", claimde hij. TI verzekerde zich er onder zijn leiding dan ook van dat het Europese en Aziatische mensen in zijn bestuursorganen en adviescommissies had.
De Britse koningin Elizabeth II schonk de topman in 1991 het ridderschap, en daarmee de titel sir. Hij verkreeg deze eer voor zijn levenslange werk om onderzoeks- en onderwijsinstellingen te steunen en te stimuleren. Huidig TI-president Tom Engibous roemt Green dan ook als de ethische vormer van het bedrijf. "Zijn leiderschap heeft het fundament van Texas Instruments gelegd: respect voor mensen, ethiek in zakendoen, en de sterke overtuiging dat we welvaart moeten delen met de gemeenschap."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.