Managed hosting door True

Computer Associates corrigeert cijfers

Omzet 2000 en 2001 voor miljarden verkeerd voorgesteld

Softwaregigant Computer Associates heeft in 2000 en 2001 voor 2,2 miljard dollar aan omzet verkeerd in de boeken verwerkt. Het bedrijf stelde afgelopen maandag de jaarcijfers voor die jaren bij.

De bijstelling van de jaarcijfers is een van de gevolgen van een intern boekenonderzoek, dat net is afgerond. Vorige week maakte het bedrijf enkele ontslagen bekend en trad Sanjay Kumar terug als voorzitter en ceo. Hij begint in een nieuwe functie als softwarearchitect (zie pagina 25).
De veranderingen aan de top moeten aandeelhouders ervan overtuigen dat het bedrijf de financiële malversaties uit 2000 achter zich heeft gelaten. In totaal zijn in verband met het geknoei veertien CA-medewerkers ontslagen.

Tijdsaanduiding

Aandeelhouders maken zich sinds begin 2001 druk over de cijfers van CA; toen voerde het bedrijf wijzigingen door in de financiële verslaglegging. Een van de aandeelhouders, de Texaanse ondernemer Sam Wyly, beschuldigde het bedrijf er in 2002 van de cijfers te manipuleren. CA kocht dat jaar een strijd om volmachten met Wyly voor tien miljoen dollar af.
Het bedrijf maakte afgelopen maandag tevens bekend dat Kenneth Cron de voorlopige nieuwe ceo van Computer Associates wordt. Cron, voormalige topman van de computerspellendivisie van Vivendi, werkt sinds 2002 bij CA.
Bij CA is op verschillende manieren geknoeid met de cijfers om omzet vroegtijdig te kunnen opnemen. Zo sloten ze het eerste kwartaal later dan de eigenlijke datum en veranderden ze de datum op contracten.
De boekhouders ontdekten dat 'bepaalde voormalige topmannen en andere medewerkers zich bezighielden met het schoonmaken van contracten door, onder meer, het weghalen van de tijdsaanduiding op faxen voordat deze werden doorgegeven aan externe accountants."
Het geknoei heeft weinig invloed op het netto inkomen in 2000 en verkleint het verlies in 2001. De boekhouders ontdekten dat over 2000 1,78 miljard dollar te vroeg in de boeken was verwerkt en in het eerste kwartaal van 2001 445 miljoen dollar. CA stelt nu vast dat de omzet in 2000 twee miljoen dollar lager was dan eerder gemeld. In 2001 was de omzet juist 558 miljoen hoger.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.