Prijzenoorlog PC's drukt omzet IBM

De winst van IBM is zoals verwacht in het eerste fiscale kwartaal van 1998 gedaald. Het nettoresultaat bedroeg 1,03 miljard dollar.

Dat is een daling van 13 procent in vergelijking met een jaar eerder (winst: 1,19 miljard). De omzet steeg amper (2 procent) en kwam uit op 17,61 miljard dollar. In het eerste kwartaal van het boekjaar 1997 rapporteerde het concern een omzet van 17,30 miljard dollar. Analisten vonden de resultaten van IBM in vergelijking met andere automatiseringsbedrijven niet eens zo erg tegenvallen.
Big Blue wijst een aantal factoren aan als verklaring voor de terugval: overnamekosten, een duurder uitgevallen sponsoring van de Olympische Winterspelen, een sterke Amerikaanse dollar, de economische crisis in Azië en, bovendien, de dip op de Amerikaanse PC-markt. Topman Lou Gerstner noemde de prijzenoorlog die is ontstaan, heviger dan verwacht. De totale hardware-omzet van IBM daalde met 8 procent tot 7,1 miljard dollar. Die daling is geheel toe te schrijven aan de lagere inkomsten uit de PC-verkoop. De AS/400-omzet steeg, terwijl de RS/6000-inkomsten gelijk bleven.  RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.