Atos Origin haalt Olympische limiet

It-infrastructuur eerder klaar dan bouwwerken

Atos Origin zegt op koers te liggen om een goedlopende automatisering voor de Olympische Spelen in Athene te garanderen. Het bedrijf is in onderhandeling met het IOC om het contract te verlengen tot de winterspelen in Vancouver in 2010.

Op 13 augustus start de 28ste Olympiade. Of alle infrastructurele werken, zoals stadions, wegen en bushaltes op tijd afkomen, is de vraag. Volgens systeemintegrator Atos Origin geldt dat niet voor de onderliggende it-infrastructuur met bijbehorende informatiesystemen (voor bijvoorbeeld accreditatie, logistieke planning en sportinformatie). Die is goeddeels gereed. De automatiseerder voert nog een aantal finale testen uit. Ook staat het trainen van de drieduizend vrijwilligers (bovenop het it-team van 350 man) nog op het programma. Vanaf 17 juli wordt de it-infrastructuur 24 uur per dag, 7 dagen in de week in de lucht gehouden. Dat moet ook wel, want in die maand komen de eerste atleten en journalisten al over.
In 1998 tekende Sema - sinds begin dit jaar in handen van Atos Origin - een contract met het IOC, om op te treden als systeemintegrator voor vier achtereenvolgende spelen: Salt Lake City (2002; Winterspelen), Athene (2004; Zomerspelen), Turijn (2006; Winterspelen) en Peking (2008, Zomerspelen). Volgens een schatting heeft het contract een waarde van ruim 200 miljoen dollar. Daarnaast tekende Sema een sponsorcontract, dat Atos Origin eveneens heeft overgenomen. Het bedrijf wil noch vertellen wat de waarde van dit contract is noch of de constructie winstgevend is. Wel wil Claude Philipps, programmadirecteur grote evenementen bij Atos Origin, kwijt dat de olympische rol voor nieuwe opdrachten op sportgebied zorgt. "Wij waren betrokken bij het WK Voetbal in Zuid-Korea en Japan en zullen ook voor het volgende WK in Duitsland actief zijn. Verder opereren we bijvoorbeeld als systeemintegrator van de Pan-Afrikaanse Spelen."

Vier Spelen

Atos Origin/Sema is de opvolger van IBM dat decennialang de informatiehuishouding van de Olympiade verzorgde. Big Blue kwam echter in conflict met het IOC nadat het voor de Spelen in Atlanta (1996) teveel risico had genomen met het toepassen van nieuwe hardware en software. Het Olympisch Comité schreef een nieuwe aanbesteding uit, waarbij naast IBM en EDS ook Sema meedeed. Die laatste partij won het contract op prijs, waarna het als onderaannemer ervaring opdeed tijdens Sydney 2000, de laatste Olympiade van IBM. "Wij gebruiken alleen bewezen technologie", zegt de programmadirecteur. "De basisinfrastructuur voor alle vier de Spelen is dezelfde." Philipps, al vanaf begin 2001 in Athene gestationeerd, spreekt van een complex project. "Niet zozeer vanwege de technologie, maar omdat er geen uitstel mogelijk is vanwege de vastliggende datum. Wat dat betreft lijkt het enigszins op de 'jaar 2000'-aanpak." Een extra complicatie is het tiental onderaannemers, waarmee Atos Origin moet samenwerken, maar die het niet heeft uitgekozen. "De contracten zijn door het IOC afgesloten, en dat is voor een hoofdaannemer soms een lastige situatie."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.