Managed hosting door True

Sun aan de Windows

Voormalige vijanden gaan ver in hun vrede

De schikking tussen Sun Microsystems en Microsoft en de bijbehorende technologie-uitwisseling gaan veel verder dan op het eerste gezicht duidelijk is. Sun maakt zich bijvoorbeeld op om Windows op zijn x86-servers te zetten.

  
De presidenten van de twee rivaliserende bedrijven, op persoonlijk vlak oude bekenden, beklonken de vrede met grappen, grollen en het ruilen van hockey-shirts.
De twee voormalige vijanden zijn overeengekomen dat ze samen Windows certificeren voor gebruik op Sun-servers. Dat zijn dan machines met Intels 32-bit Xeon-chips en AMD's semi-64-bit Opteron-processoren. De twee bedrijven willen nog niet ingaan op de gevolgen van deze technologiealliantie; ze zeggen dat ze nog bezig zijn de details uit te werken.
Feit is dat Sun en Microsoft zich richten tegen hun gemeenschappelijke vijand IBM en op hun gemeenschappelijke doel van het datacentrum. Sun-cto John Fowler ontkent dat de samenwerking gericht is tegen Linux. "De overeenkomst draait om interoperabiliteit en keuze voor onze klanten, niet om het bestrijden van Linux of open broncode."
Opstappen Java-topman
Sun ontkent dat Java-directeur Rich Green opstapt uit protest tegen de schikking met Microsoft. Woordvoerders verklaren dat hij zijn ontslag al lang geleden had ingediend en dat het moment van opstappen toevallig nu is. De onderhandelingen tussen Sun en Microsoft liepen echter al maanden, zo lieten McNealy en Ballmer weten op hun gezamenlijke persconferentie.
Sun-topman Scott McNealy en Microsoft-topman Steve Ballmer bejubelden de toenadering als een belangrijke steunpilaar voor intellectueel eigendom en patenten. Critici interpreteerden dit als een alliantie tegen open programmatuur. Fowler: "Wij erkennen dat gemengde it-infrastructuren nu eenmaal de realiteit zijn en Sun investeert om klanten succesvol zijn producten te laten gebruiken in een gemengde omgeving."
De serverproducent levert sinds begin 2002 het open-broncode besturingssysteem op zijn x86-servers. Die bevatten aanvankelijk Intels Xeon-processoren, maar sinds november vorig jaar ook AMD's Opteron-chips. Sun biedt daarvoor ook de x86-uitvoering van zijn Unix-variant Solaris. Het bedrijf begeeft zich al met al in de richting van HP en IBM, die ook eigen risc-servers met Unix- en Intel-machines met Linux en Windows leveren.

Nieuwe Sun-leider

Die beweging naar een breder multiplatform-bedrijfsmodel wordt geschraagd door ontwikkelingen binnen Sun, los van de megaschikking met Microsoft. President Scott McNealy treedt enigszins terug ten gunste van rijzende ster Jonathan Schwarz. Hij was uitvoerend vice-president van de softwaredivisie, waar ook Unix-variant Solaris onder valt, en wordt nu president en operationeel directeur (coo). Solaris-directeur John Loiacono neemt zijn vorige rol over. Die topman krijgt er dus Java, ontwikkelhulpmiddelen en de Java Enterprise- en Desktop-systemen - eigenlijk Linux - bij.
Schwarz wil Sun verder ontwikkelen als softwarebedrijf. De serverleverancier wordt nog altijd gezien als hardwarebedrijf dat software 'erbij' doet. McNealy spreekt dat tegen en laat software-hoofd Schwarz nu aan het roer staan. Dit doet onder meer de speculatie weer oplaaien dat Sun toenadering zoekt tot Fujitsu-Siemens, fabrikant van Ultrasparc-processorklonen, om de hardwareontwikkeling te combineren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.