Sars heeft ict in de greep

Bedrijven sluiten Aziatische vestigingen

De uitbraak van de longziekte Sars (severe acute respiratory syndrome) vormt een gevaar voor de it-industrie die zwaar op Aziatische landen leunt voor ontwikkeling en productie en verkoop. De longziekte dook voor het eerst op in de Chinese provincie Guangdong, waar een groot deel van de lokale it-hardware-industrie gevestigd is.

Volgens Peter Kastner, cto bij het analistenbureau Aberdeen Group kan de longziekte verstrekkende gevolgen hebben: "Dit is een miljarden-industrie. Als de ketting ergens wordt onderbroken, breekt de hel los."
De meeste bedrijven hebben hun medewerkers verboden naar Azië te reizen. Intel en HP sloten vestigingen in Hong Kong nadat werknemers symptomen van Sars vertoonde. HP opende afgelopen week de deuren weer, maar raadde de driehonderd werknemers aan om tijdens de incubatieperiode (veertien dagen) thuis te blijven werken. Zestig van de 250 Intel-medewerkers werken momenteel ook thuis. Motorola stuurde vijfhonderd nachtploeg-medewerkers naar huis, nadat een van de werknemers Sars-verschijnselen vertoonde.

Geen conferenties

Intel zag zich genoodzaakt om de Intel Developer Forums in Taipei en Peking af te gelasten. Sun stelde zijn Sun Network 2003 conferentie uit die gepland stond voor 8 en 9 april in Shanghai. Sars heeft nog geen invloed gehad op de werkzaamheden in de vestigingen van Cisco in China, aldus een woordvoerder. Ook Dell zegt nog geen gevolgen te zien. "We houden alles precies in de gaten, gezien onze kleine voorraden zijn we heel kwetsbaar", aldus woordvoerder Bob Kaufman.
AMD beraadt zich nog op het wel of niet doorgaan van komende evenementen in de gewraakte regio's, maar heeft zijn werknemers in ieder geval verboden af te reizen naar de getroffen Aziatische landen.

 
Kim Loohuis

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-11T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.