Sun-schikking ondermijnt EC-zaak

De antitrust-schikking tussen Microsoft en Sun Microsystems vormt een inhoudelijke bedreiging voor de zaak van de Europese Commissie tegen Microsoft. De twee bedrijven gaan namelijk servertechnologie uitwisselen.

De EC-zaak draait om twee kwesties: meelevering van Microsofts Media Player bij het marktdominante Windows en de koppeling tussen de client- en serveruitvoeringen van Windows. Laatstgenoemde zou niet openbaar zijn en daarmee serverconcurrenten buitenspel zetten. Microsoft ontkent dit.
Ironisch genoeg is het EC-onderzoek voortgekomen uit een officiële klacht van Sun. Die Unix-leverancier was eind vorige maand dan ook verheugd over de strenge EC-veroordeling. De officiële verklaring hierover is inmiddels niet meer te vinden op de Sun-site.

Twee vliegen

Deze schikking zorgt niet alleen voor vrede tussen Sun en Microsoft, het vormt ook een argument tegen de EC-veroordeling. De Windows-leverancier slaat dus twee vliegen in één klap. Het vermindert de kansen van EC-maatregelen tegen zijn streven meer applicaties te integreren met zijn besturingssysteem. Mededingingscommissaris Mario Monti wou het Microsoft-onderzoek gebruiken als blauwdruk voor toekomstige antitrust-onderzoeken. Dat zou ook voortgaande Windows-integratie omvatten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.