WTO-akkoord informatietechnologie

Na jarenlange besprekingen is binnen de Wereld Handelsorganisatie (WTO) overeenstemming bereikt over het afschaffen van de heffingen op de handel in computers, software en andere informatietechnologie.

Alle grote westerse industrielanden, Japan alsmede enkele snel opkomende Aziatische landen hebben zich achter het akkoord geschaard. In totaal 39 landen, waaronder Nederland, zetten vorige week woensdag in Genève hun handtekening onder de overeenkomst. Nadat eerder dit jaar besloten was de handel in telecommunicatie te liberaliseren, is nu ook de informatietechnologie vrijgemaakt van hinderlijke heffingen.

In stappen

Afgesproken is deze tarieven tussen 1997 en 2000 in vier stappen van telkens een kwart te verminderen naar nul. Al in juli aanstaande gaat de eerste ronde tariefsverlagingen in. Voor enkele landen die als niet-industrieel worden beschouwd, is een uitzondering gemaakt. Ze mogen ook na de eeuwwisseling voor een beperkt aantal producten kleine heffingen hanteren.
Verreweg het grootste deel van de wereldmarkt valt onder het akkoord. De 39 deelnemende landen zijn gezamenlijk goed voor meer dan 90 procent van de totale handel. Alles bij elkaar gaat het hier om een bedrag van 500 miljard dollar.

Stimulans

Goedkoper worden computers, telecommunicatie-apparatuur, halfgeleiders, software en wetenschappelijke instrumenten. Voor de IT-industrie betekent dit een enorme stimulans. Begin vorige week gaven de ministers van de Europese Unie hun goedkeuring aan het akkoord. In de nacht van dinsdag op woensdag hakten de grote handelsblokken de knoop door. De basis voor de overeenkomst was overigens al vorig jaar december gelegd tijdens de WTO-ministersconferentie in Singapore.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-04T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.