Andersen Consulting verdedigt zich in 'oorlog om talent'

Uittocht van medewerkers moet halt worden toegeroepen

Andersen Consulting wil een barrière opwerpen tegen een verdere uittocht van medewerkers. Topman Joe Forehand sprak in dit verband al van een 'war for talent': de strijd tussen consultancybureaus en dotcom-bedrijven om gekwalificeerd personeel.

We merken dat er wereldwijd een verloop is van medewerkers die naar Internetstarters vertrekken", zegt Hendrik Jan Blom, countrymanager Nederland. "Vooral in Californië is het probleem levensgroot. In Nederland is het nog niet aan de orde - we hebben een normaal verloop van ruim 10 procent op circa 725 medewerkers - maar we willen het wel voorkomen." Het IT-consultancykantoor neemt daarom twee maatregelen om zijn aantrekkelijkheid als werkgever te vergroten in een poging aan de leegloop een halt toe te roepen.
De eerste maatregel is het veel sneller benoemen van partners (mede-eigenaar van de firma, die geen salaris meer krijgt maar een percentage van de winst). Zo'n traject duurt nu doorgaans veertien jaar waarbij aspecten als ervaring, geboekte successen en ondernemerskwaliteiten de doorslag geven. Blom: "Wereldwijd tellen we 1300 partners. Daar moeten dit jaar zo'n 1000 bijkomen. In Nederland hebben we dertien partners en dat aantal moet ook ongeveer verdubbelen."

eUnits

De tweede precautie die Andersen Consulting invoert, is medewerkers te laten meedelen in de opbrengst van het eind vorig jaar opgerichte Internetfonds AC Ventures. Dit fonds beschikt over een budget van één miljard over vijf jaar, waarbij de consultant ieder jaar 200 miljoen dollar in Internetbedrijven steekt. De opbrengsten worden via een aandelenconstructie - eUnits genaamd - verdeeld over het personeel. Volgens Blom biedt deze bonusregeling twee voordelen. "Gezien de ervaring die Andersen Consulting heeft met fondsen en de verspreidheid van de investeringen over talloze startups bestaat er veel minder risico dan wanneer medewerkers zelf gaan investeren. Daarnaast presteren wij met onze ICT-investeringen in de regel beter dan een durfkapitalist op afstand. Wij kennen de sector beter."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-31T00:00:00.000Z Rik Sanders