Intel worstelt met energiezuinige Dothan

Intel heeft moeite met de volgende generatie, codenaam Dothan, van zijn energiezuinige Pentium M-processor (gebruikt in Centrino). De lancering van Dothan is opnieuw uitgesteld, ditmaal naar mei.

De verwachting was dat de energiezuinige processor in het eerste kwartaal van dit jaar zou verschijnen. Het aanzwengelen van de massaproductie werd echter gehinderd door enkele ontwerpproblemen. Intel heeft daarop enkele circuits op de chip gewijzigd. Dit meldde operationeel directeur Paul Otellini bij de presentatie van de financiële resultaten van het vierde kwartaal.
Oorspronkelijk had de eerste, langzaamste (1,8 GHz) uitvoering van Dothan eind vorig jaar al moeten verschijnen. Intel stelt echter nooit een officiële lanceringsdatum onthuld te hebben. Er zou dus geen sprake zijn van uitstel. Officieus zijn wel streefdata doorgegeven aan moederbord- en laptopproducenten. Die krijgen de nieuwe chip op z'n vroegst in mei in handen.

Prescott-productie?

De reden voor de onduidelijkheid rondom Dothan is niet bekend. Een mogelijkheid is dat Intel zijn modernste fabrieken eerst wil inzetten voor de fabricage van zijn nieuwste desktopprocessor, codenaam Prescott. Zowel die nieuwe Pentium 4 als de Pentium-M-opvolger worden geproduceerd op 90 nanometer.
Een andere mogelijkheid is dat Intel de wrange waarheid wil uitstellen: de relatief langzame Dothan presteert beter dan snellere chips. De energiezuinige processor is gebaseerd op een nieuw ontwerp en voorzien van veel cache-geheugen, wat het prestatieniveau opkrikt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.