Daling aantal bankzitters

Het aantal bankzitters is fors aan het dalen. Dat blijkt uit een rondgang langs automatiseringsbedrijven en vakbonden. "Het aantal bankzitters is marktconform."

De vraag naar specialistische ict'ers trekt weer aan. Ict-dienstverleners Atos Origin en Logicacmg melden de afgelopen weken elk zo'n vijfhonderd ict'ers te zoeken. Sogeti is voorzichtig op zoek naar java-engineers, scripters en infrastructuurspecialisten en Yacht nodigt SAP-specialisten uit.
Het betekent niet dat de bankzitters uit Nederland verdwenen zijn, al melden de dienstverleners dat hun ranken flink zijn uitgedund. Een bankzitter en een gewenste nieuwe SAP-specialist zijn niet automatisch uitwisselbaar, stelt Menzo de Muinck Keizer, directeur communicatie bij Logicacmg.
CMG kreeg in 2002 grote aandacht met de ontslagprocedure van een honderdtal bankzitters in Groningen en Friesland. "Zelfs in die tijd zochten we nieuwe collega's. Het maakte de discussie wel moeilijk", aldus De Muinck Keizer.

Ongerustheid

Net als Logicacmg doet Sogeti geen mededelingen over aantallen bankzitters. Het zijn er minder dan eerst, zo mailt het het bedrijf. "Het aantal mensen dat niet in opdracht zit, is marktconform en vormt geen reden tot ongerustheid."
Pinkroccade en Getronics melden eveneens dat er een beperkt aantal medewerkers op de bank zit. Dat komt onder meer omdat de dienstverleners in korte tijd onderhoudsmedewerkers moeten kunnen leveren. Niet alle bedrijven nutten hun onderhoudscontracten volledig uit, meldt Getronics.
Ook de vakbonden zien het aantal bankzitters langzaam dalen. Het betekent echter niet het einde van de ontslagronden. Maurice Limmen, ict-onderhandelaar voor vakbond CNV, is onder meer bezig met een reorganisatie bij Atos Origin. "Dat wil de medewerkers gelukkig van werk naar werk helpen."
Daarnaast evalueert Limmen het beleidsplan voor reorganisaties bij Getronics. "Ook daar verdwijnen tot begin 2005 nog wat arbeidsplaatsen." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-19T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.