Ook deeltijdwerk bij Civility

Vaak worden argumenten in stelling gebracht met een hoog ideologisch gehalte en zonder veel feitelijke basis als het gaat over deeltijdwerk. Maar niet de gehele automatiseringsbranche is het zicht op de maatschappelijke ontwikkelingen kwijt, vinden de heren Duijvestijn en Kock.

Het artikel 'Geen plaats voor deeltijdwerk' (Computable, 6 maart 1998) vraagt om wat weerwerk. U hebt gelijk als u stelt, dat deeltijdwerk in de automatiseringsbranche niet erg gebruikelijk is. Er bestaat veel koudwatervrees ten aanzien van het fenomeen. Daarbij worden, ons inziens, ook vaak argumenten in stelling gebracht met een hoog ideologisch gehalte en zonder veel feitelijke basis. De klanten zouden het niet willen. De service leidt eronder. Het werk is alleen goed te doen als je de volledige werkweek beschikbaar bent.
Het is echter te somber als u stelt dat slechts een enkel bedrijf schoorvoetend deeltijdwerk toestaat. Civility Amsterdam heeft namelijk een lange traditie op het gebied van het ruimhartig omgaan met deeltijd. Het is onze opvatting, dat we meer hebben aan een medewerker die dertig uur per week gemotiveerd bezig is, dan een medewerker die met andere zorgen aan zijn hoofd de veertig uur volmaakt, of de medewerker die we niet kunnen krijgen op een arbeidsmarkt die bijna uit zijn vel springt van spanning.
Wat deeltijdwerk betreft nemen wij een pragmatische positie in. We ontkennen niet dat het toestaan van deeltijdwerk soms praktische problemen met zich meebrengt. Maar we gaan ervan uit, dat praktische problemen met een beetje goede wil aan beide kanten (bedrijf en medewerker) op een praktische manier zijn op te lossen. En naast de nadelen zien we ook heel nadrukkelijk de voordelen. Parttimers, zo is onze ervaring, zijn gemotiveerd, omdat ze niet langer hoeven te werken dan ze willen. In perioden van grote drukte zijn ze daarnaast vaak bereid en in staat er een schepje bovenop te doen. Zo dragen ze bij aan de flexibiliteit die we in ons bedrijf nodig hebben. Bij ons werken systeemontwikkelaars met dienstverbanden van 24 tot 40 uur. En binnen een aantal randvoorwaarden mogen medewerkers hun werktijd flexibel inrichten.
Wellicht kan dit verhaal duidelijk maken dat niet de gehele automatiseringsbranche in dit opzicht het zicht op de maatschappelijke ontwikkelingen kwijt is.
 
J.M.C. Duijvestijn,
Adjunct Directeur
G.J.P.M. Kock,
Manager Kwaliteit
Civility Amsterdam bv

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-20T00:00:00.000Z J.M.C. (e.a.) Duijvestijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.