Sybase reorganiseert na slechte cijfers

Sybase-president John Chen neemt naast Mitchell Kertzman plaats als chief executive officer (ceo). Kertzman gaat zich meer bezighouden met het profileren van zijn bedrijf in de buitenwereld, terwijl Chen de dagelijkse leiding op zich neemt.

Analisten sluiten niet uit dat dit de eerste stap is in het uiteindelijke vertrek van Kertzman bij de kwakkelende databaseleverancier. Zij staan sceptisch tegenover het tweekoppig leiderschap: "Een bedrijf heeft één duidelijke leider nodig."
Recentelijk rapporteerde Sybase zijn teleurstellende vierde kwartaal en jaarcijfers over 1997, nadat onregelmatigheden in de Japanse vestiging tot vertraging hadden geleid. Het verlies over 1997 bedraagt 55,4 miljoen dollar, oftewel 70 dollarcent per aandeel. De omzet werd becijferd op 903,9 miljoen dollar, na correcties van zo'n zestig miljoen dollar van de Japanse vestiging. De slechte cijfers leidde tot het ontslag van 600 van de 5600 personeelsleden, voornamelijk in de Verenigde Staten en Zuid-Oost Azië. Volgens L. Engbersen, algemeen directeur van Sybase Nederland, ontsnapt de Nederlandse vestiging aan de ontslagronde: "er zijn hooguit één of twee ontslagen gevallen, maar die vielen niet onder de herstructurering."

Zorgwekkend

Sybase probeert de crisis het hoofd te bieden en heeft daarvoor een nieuwe strategie ontwikkeld. Chen heeft de aandacht gericht op drie groeimarkten: gegevenspakhuizen, mobiele toepassingen en Internet. De kostenbesparingen op het personeel en andere reorganisatiemaatregelen moeten zo'n honderd miljoen dollar opleveren. Volgens Engbersen zal het bedrijf dit bedrag investeren in de implementatie van de nieuwe strategie. Het ontwikkelen van dienstverlening en partnerkanalen zijn hierbij van belang.
De licentieverkoop van Sybase-software daalt jaarlijks met 22 procent. Zorgwekkender is echter de terugval van 30 procent op het gebied van ontwikkeltools. Dit tegen de achtergrond dat Sybase zich meer en meer profileert als middleware- en toolleverancier. Het bedrijf was ooit de op één na grootste databaseleverancier.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-06T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.