Cap Gemini rondt overname Accu af

Het computercentrum Accu van de Universiteit Utrecht gaat 1 april over naar Cap Gemini. Daarmee is een moeizaam overnameproces van veertien maanden lang afgerond. Het licht staat nog niet helemaal op groen. De onderhandelaars hebben zelfs op de dag van de contractondertekening tot op de laatste minuut door-onderhandeld. Bij het ter perse gaan van dit nummer waren de handtekeningen namelijk nog niet gezet.

Het Accu zal doorgaan als een nog niet nader benoemde business unit binnen Caps beheerdivisie Information Systems Management. Voor de juridische inbedding (vanwege pensioenregelingen) is het Accu gegoten in de zogeheten Cap Gemini Sourcing BV. Manager van de business unit wordt Fred Bushoff. De huidige Accu-directeur Jaap Loeve krijgt een andere functie bij het automatiseringsbedrijf. Voor de aansturing van de IT-activiteiten creëert de universiteit een ICT-stafafdeling als onderdeel van het zogeheten universitair strategisch programma. IT-manager wordt Peter Schellemans, afkomstig van de faculteit Letteren.

Verloop

In totaal 88 van de ruim 115 Accu-medewerkers hebben het nieuwe arbeidscontract ondertekend. Hoewel bijna een kwart van het personeel vertrokken is, valt dit verloop uiteindelijk wel mee gezien de voortdurende protesten. Volgens dienstraad-voorzitter Alex Goyarts zijn de felste tegenstanders inmiddels bijna allemaal vertrokken en stond het overige personeel voor de keuze: goedkeuren van het sociaal plan of actievoeren. "Zij hebben uiteindelijk voor hun werk gekozen en kijken nu eerst de kat uit de boom."
Abvakabo-consulent Jan Boersma moet erkennen dat het de vakbonden niet gelukt is het college van bestuur van de universiteit te overtuigen het Accu niet te verkopen. Hij is wel zeer te spreken over het afgesproken sociaal plan. Kern daarvan is de afspraak dat Accu-medewerkers de komende drie jaar dezelfde baan houden met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. Na een jaar volgt een evaluatie, waar voor medewerkers die hun draai niet hebben gevonden een mogelijkheid bestaat tot herplaatsing bij de universiteit. Het integratieproces wordt gecoördineerd door een begeleidingscommissie.

Gesloten beurzen

De acquisitie gaat met gesloten beurzen. Dat betekent dat er geen overnamesom wordt betaald, maar dat er een pakket afspraken op tafel ligt. Cap Gemini heeft het bestuurscollege ervan kunnen overtuigen dat het Accu pas na diverse efficiency-maatregelen winstgevend zou kunnen worden. Zo investeert Cap vijf miljoen in een integratie- en opleidingsprogramma. Voor het sociaal plan is een fonds in het leven geroepen, waar Cap een half miljoen en de universiteit 1,5 miljoen gulden inlegt. Naar verwachting zal het automatiseringsbedrijf hier geld moeten bijleggen, al hangt dat af van het gedrag van de medewerkers in het eerste jaar. Hoe groot de investeringen van Cap Gemini zijn, wil het IT-bedrijf niet zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.