Hewlett-Packard stapt in open Linux-ontwikkeling

Ook PA-Risc-servers krijgen ondersteuning en applicaties

Hewlett-Packard kondigde deze week grote plannen aan voor het 'open source' besturingssysteem Linux. Het volgt daarmee het voorbeeld van IBM. HP omarmt echter ook het open-aspect van deze Unix-variant en gaat daarmee een stap verder dan de andere IT-leveranciers die tot op heden producten of steun aankondigden.

De computerfabrikant onthult zijn Linux-strategie op de aanstaande Linuxworld-conferentie in San Jose, evenals IBM en enkele andere IT-leveranciers. HP wil zijn belangrijkste applicaties vertalen naar de inmiddels populaire Unix-variant en zal daarbij de broncode van die software vrijgeven. Hiervoor zet HP een nieuwe divisie op genaamd Open Source Solutions Operations (Osso). Deze afdeling komt onder leiding te staan van directeur Wayne Caccamo. "Wij menen dat Linux zich vooral zal vestigen als voorkeursplatform in de markten voor elektronische commercie en Internet Service Providers (ISP's)", zegt Caccamo.

Vertalen

Verder werkt het bedrijf ook aan de ondersteuning van Linux op zijn zware servers met PA-Risc-processoren. Hiervoor vertaalt het diverse applicaties naar het freeware platform. Dit onthulde het bedrijf deze week op de Linuxworld-conferentie in San Jose. Vorige maand werd al bekend dat HP het freeware besturingssysteem wil leveren en ondersteunen op enkele van zijn Netserver-systemen. Die machines draaien op Intel-processoren. Toen was ook reeds bekend dat de computerleverancier meewerkt aan het vertalen van Linux naar het toekomstige 64-bit-platform van Intel.
Opvallend genoeg doet HP de ontwikkeling van Linux op PA-Risc niet op eigen houtje. Het bedrijf heeft de hulp aangetrokken van The Puffin Group, dat bestaat uit een aantal professionele Linux-ontwikkelaars die een consultancy- en dienstverleningsbedrijf hebben opgezet voor Linux. "Puffin coördineert dit vertaalproject voor HP", aldus Caccamo. HP levert hierbij hardware, technische ondersteuning en andere benodigdheden, maar geen geld.
De computerfabrikant wil zijn hele applicatiereeks overzetten naar Linux. Dat besturingssysteem zal voortaan centraal staan in HP's ontwikkelstrategie. Caccamo zegt dat het bedrijf niet bang is dat Linux schadelijk zou zijn voor het eigen HP-UX. "We zien deze besturingssystemen als complementair. Zo is Linux niet zo goed in het vormen van grote clusters; het schaalt niet." Verder zal de firma ook een trainingsprogramma en een elektronisch ondersteuningssysteem voor Linux opzetten.
 
Sun stookt vuur op
Sun Microsystems moedigt de ontwikkeling van Linux voor zijn Sparc-systemen aan. Hiervoor levert het bedrijf zelfs Ultrasparc-systeemborden aan "een select aantal systeemintegratoren". Die partners zullen de componenten gebruiken voor "het ontwerpen van zware Ultrasparc-systemen die draaien op Linux", aldus marketingdirecteur Marge Breya van Sun. Het bedrijf mikt hiermee op de markt voor kleine en middelgrote Internet-providers en wil tegelijkertijd Intel-computers met Windows NT de pas afsnijden.
 
Metagroup sceptisch
De steun voor Linux zal toenemen, maar heeft op de korte termijn geen impact op de positie van andere besturingssystemen, waaronder Windows, Netware, de diverse Unix-varianten en OS/2. Dit stelt onderzoeksbureau de Metagroup naar aanleiding van onderzoek onder IT-leveranciers.
"Linux heeft vele pluspunten, zoals vrije verkrijgbaarheid, toegang tot de broncode, beschikbaarheid op diverse hardwareplatformen en grote betrouwbaarheid. De zwaktes wegen op dit moment echter zwaarder dan die pluspunten", aldus Metagroup. Het onderzoeksbureau noemt als minpunten het gebrek aan professionele ondersteuning, de inconsistente en ingewikkelde gebruikersinterface, en de tegendraadse Linux-cultuur zelf.
"Deze punten zullen pas tegen 2003 aangepakt zijn. In de tussentijd zal Linux wel Microsoft irriteren bij het uitvoeren van diens NT-plannen. Het besturingssysteem vormt een grotere bedreiging voor SCO's Unixware en Novells Netware." Novell heeft dan ook overeenkomsten gesloten met zowel Linux-distributeur Caldera als diens concurrent Red Hat. Het onderzoeksbureau voorspelt verder dat Linux tegen het jaar 2002 ook zal functioneren als ingebed besturingssysteem voor randapparatuur, 'intelligente' elektronica en netwerkapparaten. Daar zal het freeware platform vele gesloten besturingssystemen en DOS-varianten vervangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.