Managed hosting door True

HP bedient Duits staal en metaal

In streven naar top dienstverlening

HP neemt het Duitse Triaton over, de it-dochter van industriemoloch Thyssen Krupp. De automatiseerder koopt vooral dienstverlening in een poging IBM en EDS te achterhalen.

HP wil graag dezelfde topstatus als ict-dienstverlener vergaren als IBM en EDS. Tot nu toe gaat die inhaalslag hoofdzakelijk gepaard met acquisities. Met de inlijving van het Duitse Triaton (omzet 370 miljoen euro, 2200 medewerkers) pleegt het de grootste pure overname op dienstverleningsgebied tot nu toe. Het merendeel van het Triaton-personeel werkt in Duitsland, maar het bedrijf met thuisbasis in Krefeld heeft ook een slordige driehonderd medewerkers in Frankrijk, Verenigde Staten, Singapore, China, Brazilië. Triaton is voortgekomen uit de samensmelting van de automatiseringsafdelingen van Thyssen en Krupp (gefuseerd in 1999) en Hiserv, de in 2000 overgenomen it-dochter van het farmacieconcern Hoechts (tegenwoordig Aventis). Het is een van Duitslands grootste it-dienstverleners met als belangrijke specialisatie SAP-hosting.
In Duitsland is HP reeds actief met ruim 7000 medewerkers en een omzet van circa vijf miljard euro (waarvan iets meer dan de helft afkomstig is van buiten het moederconcern). Het heeft voor Triaton 340 miljoen euro over, al wil het dit bedrag niet bevestigen. Bij de transactie hoort tevens een contract met moederbedrijf Thyssen voor het leveren van ict-diensten tot 2011. De overname biedt HP nieuwe ingangen bij markten als de staal- en metaalverwerkende industrie, de chemische en farmaceutische industrie en de gezondheidszorg.

Slag om Duitsland

Menig it-dienstverlener wil expanderen op de grote, versnipperde Duitse markt. HP kaapt Triaton voor de neus weg van mededingers als Cap Gemini, CSC, T-Systems, IBM en Tata Consulting Services. Een schrale troost voor Cap Gemini is dat het kan terugvallen op een eind vorig jaar gesloten uitbestedingscontract (waarde: honderd miljoen euro) met Dragerwerk AG, een bedrijf actief op het vlak van medische en veiligheidstechnologie. Daarbij neemt het de drie it-dochters over: Nordac Rechenzentrumsgesellschaft, Drager Synematic en Drager Information Technologies.
CSC wacht als hoofdaannemer van het Isic21-consortium na twintig maanden nog altijd op het groene licht voor een groot uitbestedingscontract met de Duitse krijgsmacht (waarde: 6,5 miljard euro).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.