Origin wil uitstroom halt toeroepen

Dienstverlener benadrukt carrièremogelijkheden

Origin ziet meer personeel vertrekken dan het lief is. In 1997 verliet 11 procent de onderneming. "Dit is te hoog", geeft personeelsmanager Cees Beemer toe. Het bedrijf wil dit jaar de uitstroom van personeel terugbrengen tot minder dan 10 procent. Om dit streefgetal te bereiken zal Origin meer nadruk leggen op de carrièremogelijkheden binnen de onderneming.

Vorig jaar nam Origin 1500 automatiseerders in dienst. De onderneming is daarmee naar eigen zeggen de grootste groeier in de IT-wereld. Aangezien de IT-dienstverlener zich meer concentreert op het beperken van de uitstroom, zijn er dit jaar minder nieuwe mensen nodig. De wervers dienen ongeveer 1200 mensen een contract aan te bieden.

Reorganisatie

De IT-dienstverlener heeft begin vorig jaar de interne structuur veranderd. Origin is hierbij afgestapt van de 'cellenstructuur'. Nu heeft de onderneming gekozen voor zogenaamde Service Lines, groepen van experts, die onderverdeeld zijn in de sectoren waarin ze werken. Deze operatie is inmiddels afgerond. Volgens Beemer hebben de veranderingen niet veel onrust onder het personeel veroorzaakt. "Onze medewerkers konden zelf een voorkeur aangeven. Verder hebben we veel aandacht besteed aan de communicatie. Uiteindelijk zijn elf mensen in beroep gegaan tegen de indeling." Er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen, aldus Beemer. Wel was de uitstroom van personeel tijdens deze veranderingen groot. De nieuwe structuur heeft ook invloed op de werving van het bedrijf. "Als onze afdeling in Barneveld, die zich bezig houdt met Baan-software, mensen nodig heeft, dan gaat die unit zelf werven. Dit wordt niet langer centraal gedaan", legt wervingscoördinator Astrid Driessen uit.

Trainingen

De wervers moeten volgend jaar opnieuw veel automatiseerders binnenhalen. Gezien de omstandigheden op de arbeidsmarkt is dit geen kinnesinne. "In 1997 hebben wij meer mensen geworven dan we hadden ingeschat. Toch beschikten we over voldoende opdrachten om nog meer mensen een baan aan te bieden", zegt Driessen. Origin is een samenwerkingsverband met Randstad aangegaan. Op het moment dat de onderneming snel mensen nodig heeft voor een project, zorgt het uitzendbureau voor de menskracht. Ieder IT-bedrijf stuit op problemen tijdens de zoektocht naar nieuwe mensen. Beemer vreest niet dat Origin onvoldoende mensen zal aantrekken. "Ons bedrijf ligt goed in de markt bij de starters. We zullen wel vaker onervaren mensen moeten werven. Dit betekent automatisch dat we veel dienen te investeren in trainingen." Uit een onderzoek naar het vaste salaris bij de vijftig grootste IT-bedrijven, uitgevoerd door De Breed en Partners management consultants, blijkt dat Origin 4 procent in negatieve zin afwijkt van de vastgestelde norm. Winstdeling is nog niet geregeld; in plaats daarvan keert de onderneming een vaste dertiende maand uit.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.