Lindows geweerd uit Benelux

Microsoft behaalt volgende Europese overwinning

De Linux-distributie Lindows mag niet meer worden verkocht in Nederland. Dat besloot de Amsterdamse rechter Sj.A. Rullmann eind vorige week. Volgens de uitspraak maken de aanduidingen Lindows OS en Lindows.com inbreuk op het Benelux-merk 'Windows' van Microsoft.

  
Ceo Robertson: "Microsoft wil Linux om zeep helpen."
Lindows kreeg van de rechter acht dagen de tijd om zijn distributeurs in de Benelux op de hoogte te brengen en zijn producten uit de handel te halen. Daarnaast mag het bedrijf ook niet meer adverteren in Nederland, België en Luxemburg. Het moet voorraden die momenteel nog in de regio aanwezig zijn, verwijderen en alle uitstaande orders afzeggen. Voor iedere dag dat het zich niet aan deze uitspraak houdt, kan het rekenen op een boete van duizend euro, met een maximum van negentigduizend euro, aldus de uitspraak.
Verder moet Lindows zijn website ontoegankelijk maken voor internetgebruikers uit de Benelux. Hoe dit in praktijk geregeld moet worden, is nog een raadsel. "Hoe kan een Nederlandse rechter mij als Belgisch staatsburger nou het recht ontzeggen om een bepaalde website te bezoeken", vraagt iemand zich op de website Slashdot.org af. Lindows kan in beroep gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf heeft de uitspraak bekeken, maar nog geen beslissing genomen, laat een woordvoerster weten.

Wel in VS

Vorig jaar bepaalden rechters in Zweden en Finland dat Lindows ook daar de merknamen Lindows.com en Lindows OS niet meer mag voeren, omdat ze inbreuk plegen op het handelsmerk Windows van Microsoft. Na de uitspraak in Zweden haalde Lindows-ceo Michael Robertson uit naar Microsoft met de beschuldiging dat de softwaregigant 'als een bokkende ram' rechtszaken gebruikt 'om Linux om zeep te helpen'.
De Europese rechtbanken lijken dus voor Microsoft te kiezen, terwijl dit concern in zijn thuisland twee kort gedingen verloor tegen het gebruik van de naam Lindows.com in de VS. De zaak komt op 1 maart voor in een rechtbank in Seattle.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-06T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.