IBM consolideert chip- en serverdivisies

Technologie-synergie

IBM voegt zijn divisies voor chips enerzijds en servers en opslag anderzijds samen in één nieuwe tak. Het bedrijf wil zo meer samenwerking en efficiëntie bereiken tussen de twee takken.

Deze consolidatie resulteert in de nieuwe Technology and Systems Group, bestaande uit de huidige Technology Group en de Systems Group. De twee zittende directeuren, respectievelijk John Kelly en William Zeitler, krijgen gezamenlijk de leiding over de samenvoeging. Ze overzien elk hun oorspronkelijke terrein, aldus de Amerikaanse woordvoerder Chris Andrews.

'Eilanden'

Andrews omschrijft de samenvoeging als een eenvoudige herziening van de organisatiekaart en de interne rapportagelijnen. "Het doel is dat de twee bedrijfstakken beter op elkaar afgestemd zijn en ook hechter samenwerken. Dat levert een grotere efficiëntie op, zowel intern als extern."
Critici stellen al langer dat IBM's technologiedivisie teveel op eigen houtje producten ontwikkelt, zoals de Power-pc 970-processor die Apple gebruikt onder de naam G5. De systeemdivisie zou die vervolgens gebruiken om weer eigen producten te ontwikkelen. IBM zou teveel opgedeeld zijn in 'eilanden' en daardoor niet goed gebruik maken van de grote hoeveelheid kennis en technologie die het in huis heeft. Andrews werpt echter tegen dat de twee divisies altijd al hebben samengewerkt en dat de nieuwe organisatiestructuur dit formaliseert.

Geen ontslagen

Het fuseren van de twee divisies gaat niet gepaard met ontslagen, zegt Andrews. Eind vorige maand voerde IBM echter wel een kleine ontslagronde door in de Systems Group. Dit betrof driehonderd werknemers waarvan het merendeel werkte in systeemontwikkeling en in financiële administratie. De ontslagen vielen vooral bij de vestiging in San Jose (Californië).
De Systems-tak was grotendeels verantwoordelijk voor de gunstige cijfers die IBM boekte voor het vierde kwartaal. Die divisie bracht 9,1 miljard dollar omzet binnen, een stijging van 12 procent, op het bedrijfstotaal van 25,9 miljard. De - financieel nog altijd kwakkelende - Technology-tak boekte slechts 775 miljoen dollar omzet, wat bovendien een daling van 22 procent inhoudt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-02-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.